fbpx
Вести

Рекорден извоз на храна од Македонија во 2015

Добро познатиот квалитет и вкус на македонските прехранбени производи ги освојуваат светските пазари, потврда за тоа е извозот на храна кој годинава достигна рекордно ниво. Според податоците на Народната банка на Македонија извозот на храна во 2015 година достигна 305 милиони евра и е на највисоко ниво во последниве 10 години.

rekorden izvoz na hrana od makedonija vo 2015

 

Споредено со 2005 година кога извозот бил само 135 милиони евра сега девизниот прилив од извоз на прехранбени производи е повеќе од двојно поголем. Податоците на Народната банка покажуваат дека пак на годишно ниво извозот на храна е зголемен за 12,7 милиони евра.

Тагови

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close