fbpx
Вести

Се појави ГМО компир: Еве како да го препознаете!

Магазинот Real Farmacy открива дека Simplot создаде нов генетски модифициран компир чија главна цел е да го намали ризикот од рак за 75% доколку се пржи како помфрит, со тоа што ќе има повеќе хранливи состојки, но овој „подвиг“ во најмала рака е сомнителен со оглед на лошата историја со ГМО храната која агро гигантите во САД ја преполнуваат со штетни пестициди.

gmo_potato_alter-682x341

Новиот ГМО компир долги години бил тестиран во лабораторија за да се докаже дека е корисен и нема никакви штетни последици врз здравјето на луѓето па затоа агенциите за храна во САД ќе дадат одобрување да се произведува и продава. Прогнозите се дека ГМО компирот ќе доминира во понудата на синџирите за брза исхрана и во големите маркети за храна.

se pojavi gmo kompir eve kako da go prepoznaete

 

Противниците на ГМО сметаат дека одлуката е избрзана и дека се потребни повеќе истражувања за влијанието врз самата животна средина и здравјето на луѓето, па затоа препорачуваат да се внимава со неговото користење.

ГМО компирот наводно ќе произведува 75% помалку канцерогени материи кои се создаваат за време на пржење и ќе бидат „отпорни“ на оксидирање кое се појавува после лупењето на компирот. Ќе има помалку „модрици“ на себе но и понатаму останува свеж.

 

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close