вести

Селектирањето на отпадот сѐ уште на ниско ниво

(Oвој напис е објавен на: септември 5, 2017)

otpad

Македонија до 2020 година треба да достигне ниво за преработка на отпадот од 60 насто. Тоа значи да се рециклираат 65 илјади тони хартија, пластика, стакло, лименки-годишно. Во следните години се планира да се зголеми бројот на контејнери…

Во услови кога се понагласено се зборува за проблемот со отпадот и загадувањето, колективните постапувачи реагираат на сѐ уште малиот процент на отпад што се собира. Лани биле селектирани околу 25.000 тониотпад од амбалажа, кој наместо на депониите завршил на рециклирање, велат од Асоцијацијата на секундарни суровини и рециклатори. Бараат поголема соработка меѓу колективните постапувачи, јавните претпријатија и комунална хигиена како и подобрување на инфраструктурата.

Согласно националните цели, во 2020 година во Македонија треба да се рециклира 60% од отпадот од пакување, односно над 65.000 тони годишно хартија, пластика, стакло, лименки и дрво. Во следните 3 години треба да се постават уште 6.000- 7.000 контејнери. Треба да се работи и на подигање на јавната свест на граѓаните за селекција на отпадот, велат од Асоцијацијата.

Во земјите каде што има солиден систем за управување со отпад од пакување, се трошат околу 10 евра по жител годишно. Во регионот просекот е 2 евра, во земјава е само половина евро.

Во моментов, 1.300 компании се членови на некој од постојните колективни системи но само 1/3 од компаниите имаат законска обврска да се грижат за амбалажниот отпад.


 

мртв

Тагови

Валентина Соколовска

Зелена берза – Гласот на земјоделецот Заедно со Вас, драги земјоделци, ја создадовме „Зелена берза“, како Здружение на земјоделци, како начин на заедничка работа преку кој ќе стигнеме до нашите јасни заеднички цели: да се слушне гласот на секој земјоделец, да размениме искуства, да создадеме услови во кои ќе можеме успешно да работиме, а земјоделскиот труд да добие соодветен приход. „Зелена берза“, постои за Вас, да ве поттикне, да ве информира, но и заеднички со Вас да се избори за квалитетно и исплатливо производство, за производи кои гарантирајќи квалитет ќе обезбедат сигурност, стабилност и добар профит. Визијата на најголемото, невладино и непрофитно, земјоделско здружение во Р. Македонија – „Зелена Берза“ е да прераснеме во здружение со илјадници членови, здружение со големо влијание врз законските норми кои го регулираат земјоделието и здружение кое ќе му даде глас на секој индивидуален земјоделец. Грб во тешките времиња и земјоделски промотор во добрите. Нашата мисија е да го промовираме македонскиот земјоделец, да градиме партнерски односи со производителите и со трговците, да создадеме заедница на македонските производители на храна која ќе ги претставува и ќе се бори за интересите на современето македонско земјоделие, во државата и странство. Приклучете ни се, бидете дел од нас. Раскажете ја вашата приказна, актуелизирајте го Вашиот проблем, презентирајте ја Вашата идеја, понудете добри совети. Ние сме тука, да го пренесеме Вашиот збор, да преземеме активности и заеднички да креираме успеси, што ни е силно потребно, на сите нас, кои директно или индиректно, сме дел од земјоделието. Успехот во оваа гранка, е успех на животот, зошто здравата храна е еден од клучните фактори за здрав живот, а земјоделецот е неговиот најважен столб. И нашиот месечник е олицетворение на вредностите кои ги застапува Зелена берза. Делењето на бесплатни примероци има за цел да го зголеми опсегот на гласот на земјоделците, заедно да ги решиме децениските земјоделски проблеми, натежнати врз сите нас. Заедно да го продолжиме патот кој започнавме да го трасираме. Креирајте го Вашиот весник, според Вашите желби и потреби. Ние сме тука за Вас. Редакцијата на нашиот и Ваш весник, Ви стои на располагање за споделување на Вашата приказна, Вашите совети и Вашето искуство во земјоделието. Контактирајте не на телефон 071 207 021, преку електронска пошта [email protected] или на страната на ФБ / Зелена Берза Срдечен поздрав, Вашата Зелена Берза

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close