Доматот е незаменлива намирница, која ја користиме секој ден и често ја одгледуваме во нашите градини. Лесно е да се најде примена за зрелите плодови, но што да правиме со оние што не се зрели и кои не сме успеале да ги собереме.
Една од најчестите употреби на зелените домати е зимницата. Незаменливи се во шарени туршии како кисела руска салата. Во овие зимски салати, доматот обично се сече на тенки прстени, а може да се остави цел во „шарената“ зимница.
Оние кои посебно го сакаат, можат да киселат само зелени домати и да ги ставаат во тегли. Иако се користи многу во преработена форма, не се препорачува употреба во свежа состојба, иако има лековити својства. Меѓутоа, ако не сакате толку многу домати во зимницаа, можете да пробате да ги узреете..
Зелени домати без конзерванси
Потребно е: 3 кг зелени пиперки, 3 кг зелени домати, 8 лажици масло, 400 грама мелен корен од рен, 400 грама сенф, 2 главици лук и сол по вкус.
Измијте ги пиперките и доматите, а потоа печете ги во рерна и излупете. Кога ќе го завршите ова, оставете го да се исцедата потоа сомелете ги. Загрејте го маслото и ставете ја смесата да се пржи. Лесно пржете и додадете рен, сенф и лук и сол по вкус. Сервирајте топло во врели тегли. Уживајте!
Зреење на домати
Доматите зреат во темница, а во зависност од температурата, тие созреваат побрзо или побавно. Оптималните температури за созревање се исти како и за нормалниот раст и зреење на доматите, односно од 23 до 25 степени со релативна влажност на воздухот од 80 до 85%. Се предлага овој процес да се одвива полека, со цел да имате свежи плодови што е можно подолго, затоа се препорачува температура од 10 до 15 степени.
За овој процес може да се користат визбите или други помошни простории, со или без прозорци, но поважно е да нема опасност од замрзнување. При избор на домати за зреење, треба да изберете големи, нормално развиени и големи плодови, но без болести, оштетувања и пукнатини, вели д-р Иво Џиновиќ.
Плодовите треба да се берат по суво и убаво време, но пред првиот мраз. По бербата, можете да ги распоредите плодовите во дрвени гајби и да ги ставите во просторијата каде што ќе созреат. Исто така, можете да ги распоредите во стари топли леи. Ако се одлучите за ваков начин на дозревање, леите треба да се прекриваат со слама, прво леите се покриваат со мулч, а потоа се редат зелените плодови. Зреењето започнува за 10-15 дена, а плодовите треба периодично да се прегледуваат, зрелите треба да се консумираат, а расипаните да се исфрлат.
Ако сакате вашите плодови да созреат побрзо, чувајте ги на повисока температура и измешајте ги со зрелите плодови од домати или скапани јаболка. Зрели плодови и јаболка лачат естрил, со кој доматите зреат побрзо.
Извор: Агромедиа