ИСПЛАТЕНИ 195 МИЛИОНИ ДЕНАРИ ЗА СУБВЕНЦИИ ЗА ПРЕДАДЕНО МЛЕКО И ЗА ОРИЗОВА АРПА

ИСПЛАТЕНИ 195 МИЛИОНИ ДЕНАРИ ЗА СУБВЕНЦИИ ЗА ПРЕДАДЕНО МЛЕКО И ЗА ОРИЗОВА АРПА

Исплатени 195 милиони денари за субвенции за предадено млеко и за оризова арпа, информираше на прес конференција раководителот на ПЕ на МЗШВ Битола Менде Илиевски.   Во четвртокот и вчера Агенцијата за финансиска подршка во земјоделството и руралниот развој ги исплати субвенциите за предадено млеко и за оризова арпа во вредност од вкупно 195 милиони денари. Од оваа сума 153,4 милиони денари се за редовната субвенција за предадено кравјо, овчо и козјо млеко на 6.742…

Повеќе...

МЗШВ: За непречен извоз на земјоделски производи, Фитосанитарната инспекција на терминалот во Кавадарци ќе работи во две смени

МЗШВ: За непречен извоз на земјоделски производи, Фитосанитарната инспекција на терминалот во Кавадарци ќе работи во две смени

Од утре 04.09.2019, Фитосанитарната инспекција на терминалот во Кавадарци ќе започне со работа во две смени. Државниот инспекторат за земјоделство, којшто е орган во состав на Министерството за земјоделство шумарство и водостопанство, ја донесе оваа одлука како одговор на барањата на бизнис заедницата за овозможување на брз и непречен извоз на земјоделски производи, што во овој период е особено важна за извозот на грозјето, соопштуваат од Министерството. Согласно одлуката првата смена на инспекцијата ќе биде…

Повеќе...

МЗШВ: Стапуваат на сила измените и дополнувањата на Законот за земјоделското земјиште

МЗШВ: Стапуваат на сила измените и дополнувањата на Законот за земјоделското земјиште

Од денеска стапуваат на сила измените и дополнувањата на Законот за земјоделското земјиште. Со тоа, од денеска започнуваат да течат роковите за поднесување на барања за воведување во владение за договорите за закуп на државно земјоделско земјиште кои се склучени пред денот на влегувањето во сила на овој закон, а кои не се воведени во владение повеќе од една година од денот на склучувањето на договорот за закуп. Почнувајќи од денеска во следните 15 дена…

Повеќе...

МЗШВ: Со измените на Законот за земјоделско земјиште до правилна распределба на државното земјоделско земјиште и зголемување на обработливите површини

МЗШВ: Со измените на Законот за земјоделско земјиште до правилна распределба на државното земјоделско земјиште и зголемување на обработливите површини

Владата на Република Северна Македонија на вчерашната седница  го утврди новиот текст на Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за земјоделското земјиште. Со новите законски измени се овозможува правилна и транспарентна распределба на државното земјоделско земјиште под закуп и ставање во функција на целокупното земјоделско земјиште во државата. Законските измени предвидуваат низа можности кои не беа регулирани со посточкиот закон, а кои се од исклучително значење за земјоделците кои конкурираат на јавните огласи и…

Повеќе...

МЗШВ: Рокот за поднесување барања за субвенции за 2019 година се продолжува до 30 јуни

МЗШВ: Рокот за поднесување барања за субвенции за 2019 година се продолжува до 30 јуни

Рокот за поднесување  барања за субвенции за Програмата за финансиска поддршка во земјоделството за 2019 година се продолжува до 30 јуни. Ова продолжување на рокот е по барање на земјоделците со цел да можат сите земјоделци да го искористат правото за поднесување  барања за финансиска поддршка за мерките од годинешната Програма за директни плаќања. До овој рок, земјоделците ќе можат да ги поднесуваат барања по Програмата за финансиска поддршка во земјоделството за 2019 година, односно…

Повеќе...

МЗШВ: Со модерно решение за градобијна заштита ќе се заштитува земјоделското производство од град

МЗШВ: Со модерно решение за градобијна заштита ќе се заштитува земјоделското производство од град

Поради сѐ позачестените негативни последици од климатските промени и појава на град, Министерството за земјоделство шумарство и водостопанство, интензивно работи на мерки со кои што ќе се заштити земјоделското производство од штети од временските непогоди, конкретно од град. Во моментов е во завршна фаза воспоставувањето на модерно решение за градобијна заштита. Новиот систем за градобијна заштита предвидува контрола на климатските услови преку таканаречено засејување. Тоа подразбира надлетување на небото на територија на Република Северна Македонија…

Повеќе...

МЗШВ и одгледувачите на овци заеднички ќе креираат политики за развој на овчарството

МЗШВ и одгледувачите на овци заеднички ќе креираат политики за развој на овчарството

Претставници од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, одржаа работен состанок со здруженијата на одгледувачи на овци и Институтот за сточарство. На средбата се разговараше за актуелната состојба со откупот на јагне и просечната откупна цена. Претставниците од здруженијата на одгледувачи на овци ги изнесоа своите барања. Поради ниската откупна цена, побараа државата да интервенира со дополнителна мерка која што ќе ја покрие разликата помеѓу производната и пазарната цена. Второто барање на одгледувачите на овци…

Повеќе...

МЗШВ: Мерките во новите Програми за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот се подготвуваа во комуникација со производителите на јаболка

МЗШВ: Мерките во новите Програми за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот се подготвуваа во комуникација со производителите на јаболка

Промените во мерките во новата Програма за директни плаќања во делот на финансиската поддршка за производство на јаболка, се направени по барање на производителите на јаболка. Конкретно, пред носењето на Уредбата за директни плаќања беа одржани повеќе состаноци со подсекторските работни групи во МЗШВ, во кои членуваат производители на јаболка меѓу кои и дел од организаторите на денешниот протест. Трансформирањето  на субвенцијата за килограм предадено јаболка е направена по барање на дел од овоштарите кои…

Повеќе...

МЗШВ: Финализиран дигиталниот модел на земјиштето, ќе се следат сите промени

МЗШВ: Финализиран дигиталниот модел на земјиштето, ќе се следат сите промени

Со поддршка на ЕУ, изминатите 20 месеци авионски се снимени 6.000 фотографии врз основа на кои се изготвени орто-фото мапи и е направена дигитализација на целата територија на Македонија. Пврпат, преку овој дигитален модел на теренот, се овозможува увид во земјиштето, во начинот на неговото искористување и се следат, евидентираат и регистрираат сите промени. Сега може да се види кои култури каде се застапени, на колкави површини, но и кои делови од земјиштето се користат…

Повеќе...

МЗШВ и Слоу фуд Македонија ја официјализираат соработката

МЗШВ и Слоу фуд Македонија ја официјализираат соработката

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ) денеска ќе ја официјализира соработката со националната организација Слоу Фуд Македонија преку потпишување меморандум. Меморандумот предвидува соработка во повеќе области, а меѓу приоритетните е користењето заштитени ознаки за квалитет. По овој повод, Слоу Фуд Македонија на МЗШВ ќе му ја достави Листата со традиционални производи во Република Македонија, на која работеше изминатиот период. Настанот ќе го отвори министерот за земјоделство Љупчо Николовски, а ќе присуствуваат претставници од науката, земјоделскиот сектор и активисти на…

Повеќе...

МЗШВ: 39 понуди ги исполнија условите за јавниот повик за доделување државно земјоделско земјиште над 3 хектари

МЗШВ: 39 понуди ги исполнија условите за јавниот повик за доделување државно земјоделско земјиште над 3 хектари

Заврши јавниот повик за доделување државно земјоделско земјоште над 3 хектари. Во рамки на повикот пристигна 51 понуда од кои 39 понуди се со уредна докумениција и ги исполнија пропишаните услови, додека 12 од апликантите се одбиени поради неисполнување на условите во огласот. Понудениот вкупен инвестициски фонд на овие 39 прифатливи понуди е 15,5 милиони евра. Сите понуди што ги исполнија условите освен подигање на насади и одгледување на едногодишни култури, содржат и капитални инвестиции…

Повеќе...

МЗШВ: Рекордни 718 понуди пристигнаа за јавниот повик за давање под закуп на државно земјоделско земјиште до 3 хектари

МЗШВ: Рекордни 718 понуди пристигнаа за јавниот повик за давање под закуп на државно земјоделско земјиште до 3 хектари

Вкупно 718 понуди пристигнаа до Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство за учество на јавниот повик за давање под закуп на земјоделско земјиште во државна сопственост до 3 хектари. Рокот за поднесување на понуди заврши минатата недела, сега во тек е евалуација односно проверка на докумeнтацијата на понудите и во рок од 45 дена се очекува да се склучат договорите со оние земјоделци кои поднеле комплетна и уредна документација. Со овој јавен повик за разлика…

Повеќе...

МЗШВ: Наскоро истекува рокот за конкурирање за двете мерки за инвестиции во земјоделството од ИПАРД 2 Програмата

МЗШВ: Наскоро истекува рокот за конкурирање за  двете мерки за инвестиции во земјоделството од  ИПАРД 2 Програмата

За три недели односно на 29-ти овој месец истекува рокот за поднесување на барања за мерката 3 „Инвестиции во материјални средства за преработка и маркетинг на земјоделски и рибни производи“. Рокот за поднесување на барања за мерката 1 „Инвестиции во материјални средства на земјоделски стопанства“ истекува на 9-ти феврурари. Министерот Николовски посочи дека вкупната сума што е на располагање за домашниот агро-сектор преку овие два повика е во износ од 25 милиони евра. Односно вкупната…

Повеќе...

МЗШВ:Досегашните ниски температури не предизвикуваат штети врз земјоделските култури

МЗШВ:Досегашните ниски температури не предизвикуваат штети врз земјоделските култури

Досегашните минимални температури забележани во државата нема да предизвикаат штети врз земјоделските култури, а моменталните ниски температури не се невообичаени за овој период  и многу често  ги имало во овој период од годината, порачуваат од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ). -Временските услови се вообичаени, исто така и температурите, така што засега не треба да има загриженост за штети врз земјоделските култури. Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство заедно со Управата за хидрометеоролошки работи…

Повеќе...

МЗШВ: Наскоро истекуваат роковите за јавниот повик за доделување државно земјоделско земјиште до 3 хектари и за јавниот оглас над 3 хектари

МЗШВ: Наскоро истекуваат роковите за јавниот повик за доделување државно земјоделско земјиште до 3 хектари и за јавниот оглас над 3 хектари

За неколку дена истекуваат роковите за доставување на документација за јавниот повик за давање под закуп на земјоделско земјиште во државна сопственост до 3 хектари и за јавниот оглас за давање под закуп на државно земјоделско земјиште над 3 хектари. Конкретно, за јавниот повик до 3 хектари рокот за поднесување документација е до 11.01.2019 година односно до следниот петок, а за јавниот оглас за давање државно земјоделско земјиште над 3 хектари рокот е до 17.01.2019…

Повеќе...

МЗШВ склучи договори за концесија на рибите за рекреативен риболов за шест акумулации

МЗШВ склучи договори за концесија на рибите за рекреативен риболов за шест акумулации

Министерот за земјоделство,шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, денеска ги потпиша договорите за доделување концесија на рибите за организирање на рекреативен риболов за 6 рекреативни зони односно акумулации. Овие договори се дел од трите постапки за доделување на риболовни концесии кои беа донесени со одлука на Влада. Во оваа постапка беа опфатени 19 риболовни води, односно 6 риболовни ревири и 13 рекреативни зони, од кои денеска се потпишаа шест договори. Станува збор за акумулациите Стрежево, Козјак,…

Повеќе...

МЗШВ ја презентираше новата предлог програма за следната година

МЗШВ ја презентираше новата предлог програма за следната година

Во министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство се одржа работен состанок на подсекторските групи за новата предлог програма за директни плаќања во земјоделството за следната година. На состанокот присуствуваа 50-тина претставници од земјоделски здруженија, стопански комори, компании од агро-секторот и надлежните институции. Овој состанок се одржува со цел да слушнат предлозите на сите чинители од секторот за земјоделство и ефикасно да се направи план за распределба на субвенции за мерките од земјоделските сектори. На состанокот…

Повеќе...

МЗШВ потпиша четири нови проекти на ФАО

МЗШВ потпиша четири нови проекти на ФАО

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, потпиша четири нови регионални проекти на ФАО, во вкупен износ од 1.5 милиони американски долари. „Овие проекти се голем придонес кон решавање на актуелните прашања во регионот и подобра координација во справување со заедничките проблеми. Приближувајќи ги иновативните меѓународни практики и глобалните стандарди, ФАО во наредниот период ќе ни помогне да ги оствариме целите предвидени во стратешките документи, како и законските обврски, и успешно да ги спроведеме…

Повеќе...

МЗШВ: Реализираме капитални проекти, ги зголемуваме наводнуваните плодни површини, создаваме конкурентно земјоделско производство

МЗШВ: Реализираме капитални проекти, ги зголемуваме наводнуваните плодни површини, создаваме конкурентно земјоделско производство

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство реализира низа капитални проекти во водостопаството, со цел зголемување на наводнуваните земјоделски површини, што крајно ќе придонесе за поконкурентно и зголемено земјоделско производство. Со ребалансот на Буџетот, во делот на водостопанството се обезбедија дополнителни средства од над 23 милиони денари за Проектот за наводнување на Јужната долина на реката Вардар 2 фаза, со што се овозможува почетокот на изградбата.Дополнително со ребалансот се обезбедија нови 20 милиони евра за капитални…

Повеќе...

МЗШВ: Системот „Равен-Речица“ ќе овозможи наводнување на над 3.300 хектари земјоделска површина

МЗШВ: Системот „Равен-Речица“ ќе овозможи наводнување на над 3.300 хектари земјоделска површина

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство работи на изградба на системот за наводнување „Равен – Речица“, со кој се очекува да биде овозможено зголемување на наводнуваните земјоделски површини во Полошкиот Регион. Од Министерството соопштија дека во овој период на терен во полн ек се градежните работи во делот на изградба на изливниот базен во којшто ќе се собира водата, се врши копање на каналот за цевководот и изградени се пристапните патишта до базенот и до…

Повеќе...

Николовски: Проектот „Функционална анализа на МЗШВ“ ќе значи навремени и квалитетни услуги за земјоделците

Николовски: Проектот „Функционална анализа на МЗШВ“ ќе значи навремени и квалитетни услуги за земјоделците

Денеска официјално започна проектот ,,Функционална анализа на министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство“, кој е финансиран од Европската унија, а ќе биде спроведен од Светска банка. На настанот присуствуваше министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, претставникот на Делегацијата на Европска унија, Никола Бертолини, директорот за Македонија и Косово на Светска банка Марко Мантованели, како и претставникот на Светска банка за земјоделство, Силвија Маури. На работниот состанок беа презентирани сите активности околу проектот, начинот…

Повеќе...
1 2 3 5