fbpx
Вести

ВЕШТИ РАЦЕ И ЖИВОТ НА СЕЛО: Дневно заработете и по 100 евра

vinova loza

Производството на калемени винови лози, овошје или цвеќе може да биде бизнис кој носи пари.

Во околината на Трстеник многу семејства живеат од овие дејности.

Дури 85 проценти од производството се извезува во Источна Европа и Русија.

„Ако коцките се сложат, може многу добро да се живее. Годишно произведуваме 100.000 калемови од лоза, и околу 400.000 овошни садници“ – вели Жарко Брзаковиќ.

Како што објаснува ако почнете да се занимавате со оваа работа, на еден вложен динар се враќаат два.

Од искалемените садници дневно се заработуваат по 35 евра, а ако работи цело семејство заработката е многу поголема.

За 40.000 садници потребно е да се калемат 20 дена, а тоа носи профит од 1400 евра.


 

фактор.мк

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close