fbpx
Агро бизнисВестиМакедонијаТоп вести

Во Тетово не се штеди на плати за вработени

Највисока просечна плата во Тетово исплаќа компанијата Еколог од 87.960 денари, а веднаш зад неа е фудбалскиот клуб Шкендија со просек од 86.389 денари.

Поединечната анализа по градови на компаниите кои исплаќаат највисоки просечни плати не доведе до Тетово. Ова е градот кој го има највисокиот просек на топ 10 компаниите, а согласно финансиските извештаи иако короната во голема мера ги пореметила финансиските текови, сепак потенцијалот е сеуште присутен, a интересен е податокот што за прв пат во топ 10 имаме еден фудбалски клуб. Во продолжениe и анализа на податоците кои ги генерираше Бизнисмрежа.мк

Последната финансиска година кај половина од оваа група на компании го успорила растот, а исто така не се евидентирани ни некои позначителни порасти кај останатите компании.

НАЗИВ ПРИХОДИ 2020 ПРИХОДИ 2019 РАСТ%
ЕКОЛОГ 7.932.610 9.078.975 -12,63%
ФK ШКЕНДИЈА 2.544.691 3.196.255 -20,39%
АВИЦЕННА4ИТ 1.003.945 868.866 15,55%
ПИЦКАТАЛЕ 915.863 897.994 1,99%
ЕУРОПЕАН ПЛАНТС 3.475.941 4.685.554 -25,82%
ЛИНКЕР ГРОУП 978.593 1.084.129 -9,73%
КАБИ ИНВЕСТ 631.609 1.305.864 -51,63%
СЕНТИС АГ 5.786.263 5.603.026 3,27%
КООРДЕА АУТСОРСИНГ 881.666 870.935 1,23%
ИТАЛУКС 1.596.294 1.413.324 12,95%

Износите се изразени во евра | Извор на податоци: БизнисМрежа.Мк

Лидер во ова друштво според остварени вкупни приходи за 2020 година е компанијата Еколог. Оваа компанија е инвестиција на Ecolog International од Дубаи и покрај падот од 12.6%, сепак останува лидер со вкупна реализација од скоро 8 милиони ЕУР. Веднаш позади неа се наоѓа компанијата Сентис АГ, која има приходи од 5.7 милиони ЕУР и годишен раст од 3.2%. На ниво на топ 10 сегмент има значителен пад на приходи од 3.2 милиони ЕУР. Останатите компании секоја на свој начин пронаоѓала решенија за излез од кризата, а притоа својот потенцијал за раст го остварила компанијата Авиценна4ИТ, која надмина 1 милион ЕУР приходи, со годишен раст од над 15%. Од друга страна, градежната компанија Каби Инвест евидентирала огромен пад на приходите од над 50%, но тука може да важи истата девиза како и за компанијата Жикол(од предходната анализа).

По се изгледа дека профитабилноста на овие 10 компании е во втор план и можеби долгорочните планови се во насока на постојано инвестирање и вложување во квалитетни капацитети(пред се човечки), а плодовите од макотрпната работа ќе се собираат со одредено закаснување, што е и нормален процес во развој на една компанија.

НАЗИВ ДОБИВКА 2020 ДОБИВКА 2019 РАСТ%
ИТАЛУКС 228.506 227.003 0,66%
ЕКОЛОГ 224.536 175.183 28,17%
АВИЦЕННА4ИТ 223.730 273.150 -18,09%
СЕНТИС АГ 162.336 42.076 285,82%
ЕУРОПЕАН ПЛАНТС 128.158 170.180 -24,69%
КАБИ ИНВЕСТ 109.012 21.263 412,69%
ФK ШКЕНДИЈА 58.613 (124.882) /
КООРДЕА АУТСОРСИНГ 15.144 3.118 385,65%
ЛИНКЕР ГРОУП 3.789 37.241 -89,83%
ПИЦКАТАЛЕ (38.948) 62.310 -100,00%

Износите се изразени во евра | Извор на податоци: БизнисМрежа.Мк

Вкупно остварената добивка на сите 10 компании едвај надминува 1 милион ЕУР, што е подобар резултат од 2019 година, но сепак и тука има 4 компании(Линкер Гроуп, Еуропеан Плантс, Пицкатале и Авицена4ИТ ) кои оствариле пониско ниво на нето добивка, а токму Пицкатале е динствениот загубар во оваа категорија. Иако навидум процентите,како за пад така и за пораст, делуваат огромни, сепак апсолутните промени во износите и не се така големи. Според остварена добивка има 3 компании кои го одржуваат нивото а тоа се: Еколог, Авицена4ИТ и Италукс. Сите тие имаат остварена добивка од над 200.000 ЕУР.

 

Клучниот сегмент од оваа анализа е нивото на плати кои се исплаќаат кај овие 10 компании. Имено, токму оваа група го има највисокиот просек од сите предходни анализи по градови и градот и вработените треба а бидат благодарни за тоа што постојат овие компании, а пак пред компаниите стои одговорноста за одржување на бизнис моделите кои носат зголемено ниво на благосостојба кај поединците. Просекот на исплатена нето плата кај топ 10 компаниите изнесува 48.710 денари.

НАЗИВ ПРОСЕЧНА ПЛАТА ПО ВРАБОТЕН 2020 ВРАБОТЕНИ 2020 ВРАБОТЕНИ 2019 РАСТ %
ЕКОЛОГ 87.960 218 205 6,34%
ФK ШКЕНДИЈА 86.389 54 205 -3,57%
АВИЦЕННА4ИТ 53.192 29 24 20,83%
ПИЦКАТАЛЕ 45.469 50 40 25,00%
ЕУРОПЕАН ПЛАНТС 39.596 158 162 -2,47%
ЛИНКЕР ГРОУП 38.922 15 15 0,00%
КАБИ ИНВЕСТ 37.259 12 7 71,43%
СЕНТИС АГ 35.324 60 55 9,09%
КООРДЕА АУТСОРСИНГ 31.798 72 72 0,00%
ИТАЛУКС 31.188 19 18 5,56%

Износите се изразени во денари | Извор на податоци: БизнисМрежа.Мк

 

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close