fbpx
Вести

Заврши бербата на доцните есенски култури во кумановско

Заврши жетвата и бербата на доцните есенски култури во општините Куманово, Липково и Старо Нагоричане.

Земјоделците и претпријатија садеа и сееја на вкупна површина 11.725 хектари, од кои најголем процент отпаѓа на земјоделците кои користеле 11.295 површина, а 430 хектари земјоделските претпријатија.

-Целосно е завршена бербата, останува да се добере незначителен процент на зелка, чија берба може да заврши и кон крајот на декември, информираа од подрачната единица на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство.

Пченка се садела на површина од 3.617 хектари, а приносите изнесуваат 15.000 тони, при што претпријатијата оставриле 8.000 тони по хектар, а земјоделците 7.000.

Повисоките приноси кај претпријатијата се должат, пред се на добрата механизација, редовното ѓубрење и други потребни навремено преземени агротехнички мерки, појаснија стручните лица од подрачната единица на МЗШВ.

Компир се садел на површина од 1.131 хектари, а оствареното производство изнесува 17.000 тони, додека приносите изнесуваат 15 тони кај земјоделските претпријата, а кај земјоделците два тони од хектар.Од градинарските се садел домат на 431, грав на 880, лубеница на 800 хектари.Приносите кај доцните есенски посеви се зголемени во оваа година во однос на претходната и кај претпријатијата и кај земјоделците, поради поволните климатски услови што го зафатија овој регион.Производството се нуди на локалните пазари и супермаркети.


 

kurir.mk

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close