fbpx
Вести

Заврши жетвата на оризот во кочанско

oriz

Со ожнејување на последните површини под ориз во атарот на село Соколарци, во општина Кочани и официјално заврши годинешната жетва на оризот. Од Подрачната единица на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство „Кочани“ истакнуваат дека временските услови биле поволни и им оделе во прилог на земјоделците за успешна жетвена активност.

– Вкупната жетвена површина под оризова арпа за производната 2017 година во кочанско изнесуваше 2.950 хектари, од кои 385 хектари посеани од страна на земјоделски препријатија, додека 2.565 хектари посеани од страна на индивидуални земјоделски производители. Притоа е остварено производство на оризова арпа од вкупно 12.691 тони од кои 1.790 тони остварија земјоделските препријатија, додека 10.901 тони се кај индивидуалните земјоделски производители, изјави Горан Миладинов, раководител на Подрачната единица на Министерството за земјоделство во Кочани.

Остварениот просечен принос по хектар изнесува 4.302 килограми од кои 4.650 килограми кај земјоделските препријатија, додека 4.250 килограми е принос остварен кај индивидуалните земјоделски производители, истакнува Миладинов.

Заклучно со денес жетвата во кочанско е реализиорана 100 проценти. Што се однесува до откупот на арпата и белиот ориз засега во кочанскиот регион се уште не е започнат.

 


 

сител.мк

 

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close