fbpx
Вести

Земјоделците имаат рок до 31 јануари да поднесат барање до УЈП за паушално оданочување

Сите граѓани кои остваруваат приход од земјоделска дејност, односно од производство, доработка, преработка, пласман на сопствени земјоделски производи и од одгледување на добиток и други стопанско-корисни животни и пласман на нивните производи во висина до 1 300 000 денари, можат да бидат оданочени на паушална основа. Најдоцна до 31 јануари треба да поднесат барање за оданочување во УЈП. Паушалното оданочување ја опфаќа онаа категорија на земјоделци кои земјоделската дејност ја обавуваат како основно или како дополнително занимање. За основно занимање, со остварениот приход до 300.000 денари граѓаните се ослободени од персонален данок на доход.

zemjodelcite imaat rok to 31 januari da podnesat baranje do ujp za paushalno odanochuvanje

 

-За дополнителна дејност даночните олеснувања се до 80 %. Значи, земјоделецот кој остварува приход од земјоделска дејност и е регистриран како дополнителна дејност, на 20 % од приходот плаќа 10 % данок- изјави Маре Данкова, портпарол на регионална канцелира УЈП-Штип

ujp

До 15 јануари пак е крајниот рок за поднесување пријава до УЈП за сите земјоделци кои во текот на 2015-та година оствариле приход над милион денари, за да бидат регистрирани како ДДВ обврзници.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close