fbpx
ВестиСоветиТоп вести

7 Основни правила за подигнување за органска градина (за почетници)

Основната идеја за органско производство е да се соработува со природата во текот на целиот процес на одгледување растенија, односно да не се работи против тоа. Значи, не е важно дали одгледувате еден метар  квадратена или 5 ха според принципите на органско производство. Суштината на органското производство е работите да се направат на вистински начин. Пред да одлучите да одгледувате органски, запознајте се со основните правила за почетници.

 1 Изберете кои растенија ќе ги засадите

Во почетокот, многу е важно да одлучите кои видови растенија сакате да ги засадите во вашата органска градина. Другата работа што треба да ја земете предвид се климатските услови во областа каде живеете и кои растенија успеваат најдобро во тие области.

Исто така, внимавајте на растенијата што не треба да бидат засадени заедно. Едноставно, некои растенија ако се засадени заедно си помагаат едни на други, додека други можат да предизвикаат штета.

  1. Одредете локација за садење

Ако не одгледувате производи за продажба, започнете  со мали чекори. Градина со дијаметар од 4х4 метри е доволно голема за да произведе доволно производи што можат да ги консумираат возрасни. Помалите градини полесно се одржуваат и чинат помалку. Дури и неколку саксии можат да ја сочинуваат градината. Кога садите, имајте го на ум растојанието помеѓу растенијата. При садење, треба да се внимава на квалитетот, а не за квантитетот, или колку растението може да произведе ако е соодветно засадено и третирано.

Според експертите, подигањето органска градина е најдобро во малку заоблен терен отколку во рамнините. Промените на температурата се многу помали на оние места лоцирани во рамнината. Сепак, во ридско земјиште, мразот и студот не траат долго, туку се спуштаат на долните делови. Покрај тоа, на ваков терен, стискањето на почвата и природно одводнување на вишокот на дождовница е многу полесно отколку во рамнините.

  1. Водете сметка за сонцето

Од тоа какво место ќе изберете  од тоа ќе зависи и развојот на растенијата. Градината мора да биде засадена така што растенијата добиваат што е можно повеќе сончева светлина. Ова е особено важно за растенија како пченка, грав, краставици и домати.

За малку отпорен и лиснат зеленчук како што се кељ, карфиол и спанаќ, можеби ќе треба да имате малку (не премногу) сенка за да бидете сигурни дека растенијата нема да се исушат. Исто така, за да ја заштитите зеленчуковата градина од силни ветрови, експертите препорачуваат да ја опколитеж градината со високи плодови или грмушки.

  1. Наводнување на растенијата

Пред да ја засадите градината, мора да бидете подготвени да бидете секогаш таму за вашите растенија, односно да ги негувате и налевате кога и каде се потребни. Ова е особено важно кога тие сè уште се во фаза на развој. Можете да ги наводнувате растенијата рано наутро кога температурите се ниски за да не изгубите поголем дел од водата заради топлината на сонцето. Избегнувајте наводнување на растенијата кога сонцето е најсилно, бидејќи тоа може да ги оштети растенијата.

  1. Направете компост

Употребата на компост за прихранување на почвата е едно од основните правила на органско производство. Секој органски добиен производ е одличен за правење компост. Најчесто се користат треви, слама, лисја и сл. Додавањето органска материја во почвата создава идеални услови за органско производство.

  1. Редовно мулчирање

Мулчирањето е многу лесен и едноставен процес кој спречува да растат плевели и е добро за почвата. Мулчираните градини имаат помалку плевели и подобро ја задржуваат водата за време на сушните периоди. Покрај за градината, можете да користите и мулч за заштита на цвеќето.

Две основни правила за успешна употреба на органска прекривка е тоа што се применува на веќе никнат плевел и нанесениот слој треба да биде доволно густ. Ова спречува повторно никнување на  плевелот.

  1. Заштитете ги растенијата на природен начин

Користете различни механички методи и идеи за да се ослободите од плевелите. Плевење, копање и мулчирање се само некои од методите што можете да ги користите за да се ослободите од плевелите. Се разбира, покрај ова, можете да ги третирате растенијата со органски производи, како што е раствор за коприва  или спреј од кромид и лук.

Извор: Агромедиа

 

 

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close