вести

Бренд само на харија – Никој не сака да го застапува тетовскиот грав

Тетовскиот грав како земјоделски производ заштитен е од Државниот завод за индустриска сопственост веќе една деценија, но овој македонски бренд, се уште никој не сака да го застапува.

За да се купи и преставува тетовскиот бренд, потребно е да се исполнат неколку услови, кои ниту земјоделците ниту правните лица не сакаат да ги прифатат, велат од Агенцијата за потик и развој на земјоделството, кои ја водеа процедурата за брендирање на овој производ.

brend samo na hartija nikoj ne saka da go zastapuva tetovskiot grav

 

Од Земјоделската задруга од Нераште, велат дека можат да ги исполнат условите и да го застапуваат брендот. Но потреба им е првична парична помош, за да можат да ги исплатат земјоделците од кои ќе го откупат гравот, за кој имаат обезбедено и пласман.

 

Гравот тетовец е препознатлив по неговиот вкус. Главната основа за неговото брендирање е целината на зрното, која ја задржува за време на варењето.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close