вестиВино

Бугарија годинава очекува да произведе 160 милиони литри вино

Како што јави БТА, Танева нагласи дека квалиетот на овогодишната реколта на грозје е добар и се очекува поголем род од лани.

– Бугарија може да произведува добро грозје, да прави добро вино и да го извезува на добри пазари, рече Танева.

Последниве години главни извозни пазари за бугарското вино се Русија, Кина и Велика Британија.

Танева истакна дека површините под лозје во Бугарија се зголемуваат секоја година, а само годинава се очекуваат 600 хектари нови насади.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close