вестиТоп вести

Цветков со 3 предлози за заштита на откупната цена на пченицата

Субвенционирање на дел од цената за ускладиштување на пченицата во траење од 6 месеци, пченицата која ќе се купува за домашните резерви да биде исклучиво од македонско потекло. Интервентен откуп на пченица. Ова се трите мерки што министерот за земјоделие ги предложи при средба со производителите, со цел избегнување на проблемите со откупот на пченица.

cvetkov so 3 predlozi za zashtita na otkupnata cena na pchenicata

 

Земјоделците се надеваат на откупна цена која нема да биде пониска од 11 денари за килограм.

Годинава се очекува приносот од пченица да достигне 300.000 тони, количина која ја немало изминатите 10 години. По средбите со земјоделците, министерот се сретна и со мелничарите.
Тагови

Слични написи

Back to top button
Close