fbpx
Агро бизнисВестиТоп вести

Дали треба да јадеме семки од лубеница?

Вистината што повеќето луѓе не ја знаат е како тие влијаат на телото и здравјето

Дали јадете семки од лубеница? Дознајте како тие влијаат на вашето здравје и зошто не треба да ги фрлате

Лубеницата е омилено овошје во лето, нè освежува, хидрира и исполнува со енергија, но едно прашање често збунува: што да се прави со семките? Повеќето луѓе автоматски ги плукаат, но сè повеќе луѓе се прашуваат – дали всушност се подобри за јадење? Експертите го имаат одговорот: семките од лубеница не само што се безбедни, туку и корисни за здравјето.

Што има во семката од лубеницата?

Иако изгледаат незабележливо и често завршуваат во канта, овие црни семки кријат вистинско богатство од хранливи материи. Кога се правилно подготвени и внесени во телото, тие можат да станат моќен природен додаток во исхраната. Еве што содржат:

– Протеини – Семките се изненадувачки богати со протеини. Има дури 28 грама во 100 грама, што е приближно исто како една шака јаткасти плодови.

– Магнезиум – Важен за работата на мускулите и нервниот систем, а честопати нема доволно од него во дневната исхрана.

– Железо – Помага во создавањето црвени крвни зрнца и одржувањето на нивото на енергија.

– Витамини од Б-комплекс – Особено ниацин (Б3), кој е важен за здрава кожа, мозок и варење.

– Здрави масти – Содржи мононезаситени и полинезаситени масти кои помагаат во одржувањето на рамнотежата на шеќерот во крвта и холестеролот.

Оваа комбинација на хранливи материи ги прави семките од лубеница слични на семки како чиа и сончоглед.

Како правилно да се јадат семки од лубеница?
Иако суровите семки се безбедни за консумирање, нашето тело тешко ги вари цели. За да ги добиеме сите хранливи материи

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close