
Дали треба да јадеме семки од лубеница?
Вистината што повеќето луѓе не ја знаат е како тие влијаат на телото и здравјето
Дали јадете семки од лубеница? Дознајте како тие влијаат на вашето здравје и зошто не треба да ги фрлате
Лубеницата е омилено овошје во лето, нè освежува, хидрира и исполнува со енергија, но едно прашање често збунува: што да се прави со семките? Повеќето луѓе автоматски ги плукаат, но сè повеќе луѓе се прашуваат – дали всушност се подобри за јадење? Експертите го имаат одговорот: семките од лубеница не само што се безбедни, туку и корисни за здравјето.
Што има во семката од лубеницата?
Иако изгледаат незабележливо и често завршуваат во канта, овие црни семки кријат вистинско богатство од хранливи материи. Кога се правилно подготвени и внесени во телото, тие можат да станат моќен природен додаток во исхраната. Еве што содржат:
– Протеини – Семките се изненадувачки богати со протеини. Има дури 28 грама во 100 грама, што е приближно исто како една шака јаткасти плодови.
– Магнезиум – Важен за работата на мускулите и нервниот систем, а честопати нема доволно од него во дневната исхрана.
– Железо – Помага во создавањето црвени крвни зрнца и одржувањето на нивото на енергија.
– Витамини од Б-комплекс – Особено ниацин (Б3), кој е важен за здрава кожа, мозок и варење.
– Здрави масти – Содржи мононезаситени и полинезаситени масти кои помагаат во одржувањето на рамнотежата на шеќерот во крвта и холестеролот.
Оваа комбинација на хранливи материи ги прави семките од лубеница слични на семки како чиа и сончоглед.
Како правилно да се јадат семки од лубеница?
Иако суровите семки се безбедни за консумирање, нашето тело тешко ги вари цели. За да ги добиеме сите хранливи материи