вести

Диви свињи пустошат ниви во Дебарско

Во неколку дебарски погранични села, дивеч ги пустоши земјоделските посеви. Како што велат жители од овие села, станува збор за глутница диви свињи и мечка.

Мечката е заштитена, а останатиот дивеч не можеме да го застрелуваме зашто не е ловна сезона. Доколку не се преземе нешто, целиот труд ќе ни биде бадијала, вели Дилавер Дема од селото Коњаре.

Тој додава дека сопственици на земјоделски посеви, со пченка и градинарски култури, во атарите на ова, како и селата Спас, Селокуќи, Шулан, кои се во близина на македонско-албанската граница, имале средба со дебарскиот градоначалник Ружди Љата и со началникот на граничната полиција, Регионален центар Запад, Џелал Љата.

На средбата надлежните ветиле соодветни мерки за заштита од дивечот.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close