fbpx
Вести

До крајот на јули оризарите да ја предадат арпата кај откупувачите

До крајот на јули оризопроизводителите имаат рок да го предадат оризот во откупните центри, за да земат дополнителни субвенции од државата.

do krajot na juli orizarite da ja predadat arpata kaj otkupuvachite

 

Со новата мерка земјоделците кои имаат пријавено земјиште до 2 хектари на кое одгледуваат оризова арпа ќе добијат 5 денари дополнителна субвенција за предаден килограм кај откупувачите. Земјоделците со земјиште од 2 до 10 хектари имаат право на субвенција од 4 денари за килограм, а производителите со пријавено земјиште над 10 хектари на кое одгледуваат ориз ќе добијат по три денари за килограм.

Одлуката арпата да се предаде до крајот на месецот е со цел да се продадат количините останати од минатогодишната реколта.

Оризопроизводителите по предавањето на залихите, со целата документација до крајот на август треба да се пријават во подрачната единица на Министерството за земјоделство и да аплицираат за добивање на дополнителни субвенции за откупена оризова арпа.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close