fbpx
Агро бизнисВестиМакедонијаТоп вести

Доаѓаат големи празници – Трикот за совршена запршка за сарма

Една состојка ќе ги натера сите да ве прашаат за рецептот за сармата

Сармата е класика на локалната македонска кујна, но вистинските гурмани знаат дека тајната на нејзиниот вкус е скриена во запршката. Затоа е време наместо тешката, мрсна верзија, да пробате лесна варијанта со мал трик што ќе ја направи вашата сарма неодолива и ќе ѝ даде длабочина што е тешко да се постигне со обична подготовка.

Сè започнува многу едноставно: измешајте малку брашно во ладна вода, потоа додадете лажичка суво бело вино. Сварете ја смесата кратко пред да го додадете црвениот пипер.

За уште подобар ефект, можете да додадете прстофат шеќер пред пиперката. Шеќерот ја зголемува нејзината природна сладост.

За најдобри резултати, гответе ја сармата на тивок оган и покриена – побавното крчкање овозможува сите вкусови убаво да се спојат, а виното дополнително да ја продлабочи својата арома.

Резултатот е сочна, миризлива сарма со совршен, лесен вкус, кој ќе ги воодушеви дури и оние кои мислат дека го пробале најдоброто.

Мал трик со вино и внимателно подготвено запршка ја прават разликата помеѓу обична сарма и јадење што привлекува насмевки и пофалби на масата.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close