fbpx
Вести

ЕУ годишно произведува овошје и зеленчук вредни 47 милијарди евра

zelencuk eu

Секоја година земјоделците во Европската унија (ЕУ) произведуваат овошје и зеленчук во вредност од околу 47 милијарди евра годишно. Тоа е запишано во соопштението на Европската комисија (ЕК) во врска со поедноставување на правилата за секторот кои беа претходно одобрени претходно.

Фармите во кои се произведуваат овошје и зеленчук, се 3,4 милиони, што е околу една третина од сите фарми во заедницата. Според податоците на ЕК постојат кон 1,5 илјади организации на производители, кои опфаќаат 50% од производството на овошје и зеленчук.

Покрај директната помош и средства од фондовите на ЕУ, производителите на овошје и зеленчук добиваат и вонредна помош – на пример поради изреченото ембарго од Русија за увоз на одредени групи на храна и земјоделски производи за секторот се платени 430 милиони евра.

ЕК обезбедува и дополнителни средства за организациите на производители за 700 милиони евра годишно.

Новите правила имаат за цел зајакнување на улогата на овие организации на производители, дополнуваат од ЕК. Тие предвидуваат максимален праг на производството, со кој може да се тргува надвор од организацијата – до 25%. Во сегашната регулатива има само минимален праг, а државите сами го определуваат максималниот праг.

Од Брисел прецизираат дека ги поттикнуваат учесниците во овие индустриски организации да ја обезбедат целата своја продукција и самата организација да тргува со нив. Има, меѓутоа, производители, кај кои постои традиција да продаваат директно на потрошувачите.

Некомплицирано е и законодавството во врска со транснационалните организации на производители и нивните здруженија. За да се поедностават и разјаснат плаќањата кон транснационалните организации, проверките и исплатите на пример, веќе се поврзуваат со територијата каде дејствува транснационалната организација.

 


 

денар

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close