fbpx
Вести

Франција заработи 4,9 милијарди евра од продажба на „Шампањ“

sampanj

Виното „Шампањ“, заштитено и контролирано со етикета за потекло, го носи името на регион во североисточна Франција.

САД, Велика Британија и Јапонија се трите најголеми пазари во индустријата за шампањ, од чија продажба во 2017 година е остварен приход од 4,9 милијарди евра.

„Ова оставрување е резултат на зголемениот извоз на 2,8 милијарди евра, што е за 6,6 отсто повеќе во однос на 2016 година“, објави француското здружение на производители на шампањ.

Виното „Шампањ“, заштитено и контролирано со етикета за потекло, го носи името на регион во североисточна Франција.


 

плусинфо.мк

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close