fbpx
Агро бизнисВестиМакедонијаТоп вести

Голем дел од Германците се за четири дена работа неделно

Поголемиот дел од германското население сака четиридневна работна недела, со услов бројот на работните часови да остане ист.

Поголемиот дел од германското население сака четиридневна работна недела, со услов бројот на работните часови да остане ист.

Станува збор за модел кој неодамна е применет во Белгија. Вработените може да бираат дали сакаат да работат четири дена по 10 часа дневно, или пет дена по осум часа дневно, и со тоа бројот на работни часови неделно нема да биде променет.

Белгијците дадоа можност на работниците да бираат, а според истражувањето 71% од Германците би прифатиле четиридневна работна недела.

Белгискиот модел, пак, доби поддршка од 81% од испитаниците.

Тагови

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close