fbpx
Вести

Голем интерес за набавка на трактори и механизација

Од 2009 до 2014 година преку субвенциите од Програмата за рурален развој земјоделците набавија трактори и приклучна механизација во вкупен износ од скоро 10 милиони евра или повеќе 1.500 трактори и 6.200 приклучни машини.

01-b-Traktori_za_izvoz

Од ИПАРД програмата пак, склучени се договори со 380 корисници во износ од 3,8 милиони евра.

Се проценува дека вкупниот број на трактори во Македонија е скоро 70.000, но поголемиот дел од нив се постари модели со застарена технологија и не се во можност да извршуваат повеќе работи истовремено и да ги намалат производствените трошоци на земјоделците.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close