fbpx
Агро бизнисВестиМакедонијаТоп вести

И трговците и земјоделците најавуваат повисоки цени на зеленчукот годинава

Според  откупувачот Благој Витанов влијание ќе има и намаленото производство во земјава заради што тој бил приморан да врши откуп за странски пазари и од соседна Албанија оти во струмичко од година во година значителни се намалени произведени количини на зеленчук.

Цените на зеленчукот ова година нема да бидат багателни. Вака сметаат трговците кои се занимаваат со откуп а ги следат и економките текови во регионот.

Според  откупувачот Благој Витанов влијание ќе има и намаленото производство во земјава заради што тој бил приморан да врши откуп за странски пазари и од соседна Албанија оти во струмичко од година во година значителни се намалени произведени количини на зеленчук.

Земјоделците веќе најавија дека им се зголемени трошоците за производство заради високците цени на репроматријалите, што значи дека ќе излезат на пазарот и со повисоки цени. Но според нив најголемата улога ја имаат трговците и откупувачите со кои треба да се седне за да имаме прифатливи цени за сите.

Минатаа недела дел од земјоделците побараат субвенции за високите цени на репроматријалите по основ на фискални сметки за да имат пониски цена на чинење и напролетна пазарите во земајва да има зеленчук по прифатливи цени и за крајните потрошувачи.https://www.24.mk/details/i-trgovcite-i-zemjodelcite-najavuvaat-povisoki-ceni-na-zelenchukot-godinava

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close