fbpx
Без категорија

ИСХРАНА НА ОВЦИТЕ и важни упатства што треба да ги знаете

Јагне што расте 100 грама дневно не бара исто како она што напредува со 300-400 грама дневно

Ако на едно сточарско производство гледаме економски, тогаш исхраната е сегментот што прави најголеми трошоци. Трошоците за лекување, трошоците за сместување, размножување, репродукција, сите заедно не чинат колку трошоците за храна. Вели доцент Мирко Ивковиќ од Земјоделскиот факултет во Нови Сад. А само малите отстапки и промени можат да влијаат на тоа дали фармата работи успешно или не. Покрај тоа, што е исто така многу важно, исхраната на овците апсолутно влијае на нивното здравје. А со тоа и на нивната продуктивност.

„Не е доволно само да се воведе нов генетски материјал. Животните не можат сега магично да создадат нешто од ништо . Колку таа ни дава, ние мора да и дадеме. Овца што дава едно јагне бара помалку од овца што дава 3 јагниња, или јагне што расте 100 грама дневно не бара исто како она што напредува со 300-400 грама дневно“, вели доц. Мирко Ивковиќ.

Многу важен сегмент во овчарството секако е и пасењето. Тоа прави значителни економски заштеди за сите овчари кои ги пасат своите овци. Тоа е незаменливо во тој дел од приказната за исхраната. Сепак, колку добро ќе се користи зависи од расата што ја одржувате. Некои, како на пр цигаја, сјеничка праменка или некоја друга автохтона раса, многу добро знаат да користат пасишта. Дури и оние со послаб квалитет, бидејќи можат многу да се движат и да бараат што им одговара. Додека, на пример, il de france, која оди на пасишта, може да помине помалку километри и бара таа ледина да биде многу поквалитетна. Поточно, квалитетните билки да им бидат подостапни.

Сепак, дури и кога овците пасат, мора да бидете многу внимателни да не се прејадат. Особено кога овцата ќе наиде на нешто што особено и се допаѓа, како на пр. истурено жито.

Кога зборуваме за исхрана на овците, најважно е да се зборува за периодот од годината во кој се наоѓаат овците. Односно нејзините потреби. Затоа, исхраната мора да се прилагоди на она што животното го дава во моментот. Во тој период од годината кога нема некоја посебна задача, тогаш треба да и се задоволат потребите за одржување. Меѓутоа, кога овцата извршува особено важни задачи, тогаш многу повеќе внимание мора да се посвети на исхраната. А професионалните овчари тоа многу добро го знаат. Освен за периодот од годината, важно е да се знае дека овцата која дава едно јагне има еден вид потреба, за разлика од овцата која дава 2-3 јагниња годишно.https://www.agrosaveti.rs/agrosaveti/ishrana-ovaca/

„Овците на крајот од бременоста имаат намален волумен на дигестивниот тракт. Јагнето и матката, кои се шират, ги потиснуваат органите на дигестивниот тракт, а потоа овцата едноставно не може да јаде онолку колку што инаку би јадела. Од друга страна, во истиот период, поради брзиот раст на поголем број плодови што ги носат, имаат и поголеми потреби од хранливи материи. Тоа јагне расте, неговите коски и мускули треба да се развијат. Поради оваа причина, овците се во непријатна ситуација, јадат малку, а даваат многу. Затоа мора да обезбедите квалитетна храна за овците, за со помала количина храна да ги задоволат тие големи потреби“.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close