Сите стравови поврзани со храната во последните неколку години нè направија да станеме прилично претпазливи и да создадеме голема конфузија и непотребни грижи. Поради загриженоста за холестеролот и салмонелата, некои луѓе почнаа да се плашат од јајцата. Сепак, целта на оваа статија е да се покаже дека јајцата, под услов тие да се третираат правилно и комбинирајќи ги со разновидна и балансирана исхрана, играат корисна улога во здравата исхрана за целото семејство. Ниту една индивидуална храна не може да обезбеди сè што ни е потребно за да останеме здрави. Затоа мораме да направиме разумен избор и количина и количина за вистинската рамнотежа.
Јајцата се добра алтернатива за месото или рибата. Тие се одличен извор на протеини (еден од најевтините достапни) и се богати со витамини А, Д, Е и Б. Јајцата се исто така богати со минерали, вклучувајќи го и железото. Фактот дека јајцата се добар извор на толку многу важни хранливи материи, укажува на тоа дека тие се особено хранливи за деца од сите возрасти кои имаат потреба од хранливи материи за нивниот раст.
Што е со холестеролот?
Научните студии покажуваат дека јадењето на храна која содржи големи количини на масти, особено на заситените масти, има далеку поголем ефект во зголемување на холестеролот во крвта, отколку што има само холестеролот во храната. Холестеролот е важен во формирањето на телесни клетки и хормони и е нормално присутен во крвта. Меѓутоа, кога има премногу крв, постепено се таложи во ѕидовите на крвните садови, со што се влошува нивниот лумен. Тесните артерии ја смируваат циркулацијата на крвта во срцевиот мускул или целосно го спречуваат снабдувањето со крв, што резултира со коронарна тромбоза или срцев инфаркт. Некои луѓе наследуваат тенденција за зголемување на холестеролот во крвта и може да бидат почувствителни на ефектите на маснотии во храната. Холестерол имаат некои видови на храна, вклучувајќи јајца и школки. Што значи тоа за нашата исхрана? Во минатото се сметаше дека луѓето треба да го ограничат бројот на јајца што ги јадат затоа што се богати со холестерол. Денес знаеме дека потрошувачката на заситени масти (кои во јајца е релативно ниска), значително зголемување на холестеролот во крвта, отколку холестеролот од храната. Истражувањата покажуваат дека луѓето со здрава исхрана можат да јадат едно јајце на ден без да ги зголемат нивоата на холестерол во крвта.
Правилно ракување со јајца
Стравот од салмонела бактерии поврзани со јајцата е постојано присутен. Сепак, ако со јајцето правилно се постапува, шансите дека некој ќе се инфицира од едно јајце навистина се многу мали и повеќето луѓе се уште уживаат во јајце на око, пржени јајца или меки варени јајца. Меѓутоа, разбирливо, има некои препораки:
• Купувајте јајца од сериозен препродавач (или производител) за кого знаете дека јајцето се транспортира и чува на правилна температура (под 20 степени)
• По купувањето на јајцата, ставете ги јајцата во фрижидерот и поставете ги одделно од другата храна
• Загрејте доволно долго за јајцата
• Ако има печат на датумот на јајце или на кутијата, почитувајте го тој рок
• измијте ги рацете пред и по ракувањето со јајца
• фрлајте скршени или нечисти јајца
• Јадете јадења со варени јајца колку што е можно побрзо после готвењето или ставете во фрижидер
Здравствените експерти советуваат избегнување на неварени оброци кои содржат сурови јајца. Јајцата може да се воведат кај доенчиња од шест месеци, но јајцата мора да се готват толку многу што жолчките од јајца и жолчките ќе се стврднат. Бремените жени, постарите лица и сите оние кои се ослабени поради некоја хронична болест треба исто така да избегнуваат слаби, несоодветно варени јајца.
Боја на јајцата – бојата на жолчката ја одредува храната што кокошката ја консумираат. Повеќе жолти и портокалови пигменти во житото за да се хранат кокошките, појасна ќе биди бојата на жолчката од јајцето. Други бои во јајцето варираат во зависност од неговата старост и други фактори. Белката е показател за тоа колку јајцето е свежо. Розеви или шарени белки покажуваат дека јајцето е расипано, и таквите јајца треба да се избегнуваат. Бојата на кокошките ја одредува бојата на јајцето. Белите кокошки се најчести во САД и тие несат бели јајца, додека кафеаните кокошки се почести во Европа, па такви јајца преовладуваат. Нема значајна разлика во квалитетот.
Валентина Соколовска
за Зелена берза