вестиСовети

Календар на земјоделецот за месец СЕПТЕМВРИ Лозарство

Септември е месец во кој што зреат повеќето сорти на грозје. Сортите за вино
се берат во технолошка зрелост, која треба да има одредени вредности на шеќерните
единици и киселоста на грозјето. Шеќерноста треба да биде не помала од 19%. За
висококвалитетните црвени вина е потребна шеќерност од 21% до 23%. За белите
трпезни вина е потребна 18 – 20% шеќер. Трпезно грозје се бере со не помалку од 15%
шеќер. Грозјето не треба да се бере при температури пониски од 14 и повисоки од 27 °
С.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close