вести

Кинезите ќе сеат ориз во пустина за да се спасат од глад

Локалните фармери ќе одгледуваат ориз во пустина, а тоа го овозможува уникатната технологија.

kinezite kje seat oriz vo pustina za da se spasat od glad

 

Кинеска компанија понудила уникатна технологија која ќе овозможи решение на проблемот од годишно растечките области непогодни за одгледување на земјоделски култури. Специјалистите нудат метод за одгледување на ориз во пустините на Ксинџијанг-ујгурски автономен округ.
При вкупно обем на инвестициите во износ од еден милион јуани на околи 660 километри пустина до 2021 година земјиштето ќе може да се користат за одгледување на ориз.

Првиот експеримент за одгледување во сува клима и неплодородна почва бил започнат во 2015 година. За помалку од половина година земјоделците добиле неколку реколти ориз од сеење површина од 133 километри, пренесе “Regnum”.

Тајната на развиениот технологија лежи во постојаното циркулирање на водата, која ќе се одвојува од песок со тенок слој полиетилен. Интерес за развој на кинеските агрономи веќе бил претставен од страна на властите.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close