fbpx
Агро бизнисВестиМакедонијаТоп вести

Владата објави 5 годишен економски план за забрзан економски развој

Клучна цел е креирање на нови работни места и поттикнување на растот во нашата земја со нови инвестиции, со 5 проценти раст на Бруто домашниот производ и со одржување на стабилен јавен долг“, рече Заев.

 

Во периодот 2022 – 2026 година ќе има јавни инвестиции од 4 милијарди евра и дополнителни 8 милијарди евра од приватниот сектор, стапката на раст на домашниот бруто-производ во просек ќе изнесува 5 отсто, а стапката на невработеност ќе се намали на 8,6 отсто, предвидува Планот за забрзан економски раст кој денеска на прес конференција го претставија премиерот Зоран Заев и министерот за финансии Фатмир Бесими. Во наредниот период се очекува и намалување на јавниот долг како и на буџетскиот дефицит.
„Клучна цел е креирање на нови работни места и поттикнување на растот во нашата земја со нови инвестиции, со 5 проценти раст на Бруто домашниот производ и со одржување на стабилен јавен долг“, рече Заев.
Тој објасни дека планот инклузивно и длабински е изработен во комуникација со меѓународните финансиски институции и партнери, комори и експерти.
Планот за забрзан раст има три основни цели: Првата цел е зголемени инвестиции во јавниот и во приватниот сектор. Предвидени се јавни инвестиции во износ од 4 милијарди евра во следните пет години и мобилизирање на дополнителни 8 милијарди евра од приватниот сектор.
Втората цел е забрзан раст односно забрзување на просечната стапка на економскиот раст од 2,5 отсто колку што изнесуваше во изминатите десет години во просек и 5 проценти просечно годишно во следните пет години.
Третата цел е обезбедување фискална консолидација, односно намалување на буџетскиот дефицит и јавниот долг.
Во однос на првата цел, како што појасни Заев, планот нуди иновативен пристап до капитал, за финансирање за забрзување на економскиот раст, пристап кој што успешно функционира во Европската унија.

„Покрај планираните јавни инвестиции во износ од 4 милијарди евра, за периодот 2022 – 26 година, финансирани од буџетот, со ИПА фондови и со меѓународни финансиски институции, ќе се мобилизираат повеќе финансиски средства од страна на приватниот сектор“, рече Заев.
Тој додаде дека Планот за забрзан економски раст ќе поддржи инвестициски проекти во јавниот и во приватниот сектор кои ќе значат подобрување на конкурентноста на економијата и подобрување на квалитетот на животот, а ќе се концентрирани во повеќе приоритетни области како зелената економија, дигитализација, иновации и технолошки развој, развој на физичка инфраструктура и човечки капитал, како и социјална кохезија.
„Планот е комплементарен и усогласен со останатите стратешки документи на Владата како и со Буџетот за 2022 година, кој е во завршна фаза на подготовка. Од особена важност се капиталните инвестиции неопходни за економскиот развој, а кои се реализираат и во услови на пандемија“, рече Заев додавајќи дека за таа цел е механизмот со кои се предвидува наградување на буџетските корисници со висок степен на извршување на капиталните расходи.
Проценките се дека тој може да генерира дополнителни 1,5 милијарди евра капитални расходи во периодот 2020 -26 г.
„Од почетокот на годината до 22 октомври, реализацијата на капиталните инвестиции изнесува 14,2 милијарди денари , или е за 57,4 проценти повисока од истиот период лани“, рече Заев.
Во однос на втората цел на Планот за забрзан економски раст, односно зголемување на просечната стапка на раст на БДП, Заев рече дека таа веќе почнува да се реализира, а самиот раст на БДП од 5,6 проценти во првото полугодие годинава, односно 13, 1 процент во вториот квартал, е потврда дека економијата се враќа на патеките на брзиот раст.

 

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close