fbpx
ВестиСоветиТоп вести

Кое овошје може да се калеми?

Калемењето овошје е занает стар неколку стотици години, но интересот за него опаѓа со текот на времето, а денес многу малку луѓе го прават тоа професионално. Сепак, постои потреба, и тука можете да дознаете кои плодови може да се накалемат.

Калемењето на овошје е специфично, бидејќи не може да се калеми секое овошје, а областа е широка, пред се затоа што има неколку начини на калемење, и секоја постапка има свои правила. Постои калемење на пупка, на конусот, на листот, под кората

Кое овошје може да се калеми?

Се калемат овошни видови од ист род, но различни сорти

На пример, скоро сите сорти на цитруси се компатибилни за калемење. Кои било две сорти овошје од родот Prunus, како јаболко, цреша и слива, исто така одат добро се сложуваат кога се калемат заедно.

Кај нас најчесто се калемат сливи, јаболка, круши, праски, дуња, цреши и вишни. Сепак, според експертите, во некои случаи калемењето е еднонасочно. На пример, иако кајсиите можат да се калемат на сливи, сливите не можат да се калемат на кајсии.

Ако сте заинтересирани за калемење на сливи, треба да знаете дека генериката е одлична основа за калемење сливи и кајсии. Исто така, вишна може да се калеми на цреши, но обратното не е можно.

Покрај ова овошје, можно е да се калемат и други видови врсти, така што аронијата може да се калеми на повеќе видови подлоги, а една од нив што најчесто се користи е еребица. Со ова се добива поквалитетно овошје.

Ако оревот е накалемен, може да се добијат поквалитетни садници и постабилен принос. Со калемење на садници лубеница се постигнува подобар квалитет на овошјето и поголем принос.

Исто така, во пракса е распространето, калемењето на винова лоза  со цел да се добие добра основа. Како кога градиш куќа, ако темелот не е добар, ниту куќата, ниту грозјето нема да бидат добри.

Исто така, оваа техника се користи за размножување на винова лоза, бидејќи на овој начин се добива млада лоза, што е речиси идентична по своите морфолошки карактеристики со родителот од кои е добиена. Со појава на болест на филоксера, домашните сорти грозје обично се калемат на американска подлога која е отпорна на филоксера.

При калемење, важно е овошјето што е подлога да е здраво и да не е оштетено.

Кај дрвените овошни дрвја, наједноставната техника на калемење е таканаречената „под кора“. Овој вид на калемење се користи кога сакаме да имаме автохтона сорта на овошје во нашиот двор или кога сакаме да замениме една сорта со друга во дворот или во овоштарниците.

Калемењето „под кора“ се применува кога овошјето што е подлога е подебело од овошните гранчиња што сакаме да ги калемеме.

Слични написи

Back to top button
Close