Многу луѓе користат дрво за време на постудените месеци како огревно дрво, и често имаат многу пепел со кој не знаат што да прават, бидејќи зафаќа доволно простор во кантата за отпадоци. Сепак, не е неопходно да се фрли, бидејќи е вреден мултифункционален материјал кој може да се користи во градината и дома. Овој неоргански материјал беше создаден со согорување на органски материјал, а корисниот пепел е исклучиво оној од природното дрво за огревно дрво, а не обработено од хемиски супстанции (насликани или лакирани дрва, разни видови брикети и пелети). Се карактеризира со исклучително алкални својства и содржина на минерали важни за растот и развојот на растенијата, од кои најважни се калиум и калциум и содржат фосфор и магнезиум и многу микроелементи (бакар, бор, цинк, манган, молибден, натриум, железо). Точниот состав зависи од типот на дрво (постарото дрво е подобро од гранките, како и потешки дрвја како што се даб и чадор).
Пепелта може да биде од поголеми парчиња до фина прашина. За градината можеме да користиме пепел во која било форма, а за домаќинство прво ќе се просее. Може да се најдат информации за употребата на пепел во козметички производи (за нега на забите, кожата, косата …), но тука треба да се биде многу внимателен, бидејќи, иако природно, пепел, не се безопасни. Заради силните алкални својства потребно е да се носат гумени ракавици и вдишувањето на мали честички ќе се спречи со маска за лице.
Вишокот пепел мора да се чува на суво место, бидејќи натопен и влажен брзо ќе стане безвреден, и од него ќе се измијат вредни минерали.
Пепел како ѓубриво
Пепел како ѓубриво за растенија се користи низ речиси целата историја, а денес повторно станува омилен додаток на еколошкото земјоделство. Не содржи азот и сулфур, туку затоа што многу калиум и калциум се препорачува за сите растенија кои се одгледуваат како овошје како што се овошјето и коренестиот зеленчук (целер, цвекло, моркови …), како и плодовите како домати, тиква, семки од тиква, тиквици , но исто така зелка.
Додавање на пепел е исклучително корисно за кисела почва, бидејќи тоа ќе ги неутрализира (ќе се зголеми на pH на почвата реакција), но не се препорачува на почви кои ќе станат уште повеќе алкални и на тој начин неповолни за одгледување на повеќето растенија. Нема да се додаде на места каде растат или ќе растат растенија кои бараат кисела средина (боровинки, малини, мов, rhododendrons …). Тоа генерално се смета дека за повеќето почват доволно за да додадете просечно годишно до 1 кг на пепел на површина од 10m² и дека е најдобро во неколку наврати. Во овој случај, почвата треба да се прекопа така што пепелта да се измеша со земјата.
Препорачливо е дека на ова место на растенија да се засадат најрано по две недели, а не треба да се користи за сеење семе и пресадување на млади билки, бидејќи може да биде премногу агресивен. Пепел е корисен додаток на течни хербални препарати кои ги користиме за зачувување на овошје, зеленчук и украсни растенија. тревниците така да понекогаш може да прихраниме со пепел, така што просејаната пепел рамномерно се расфрла по тревата, а потоа се залива.
Исто така може да биде и за компост
Вишокот на пепел и чад може да се користи за компостирање, така што тие посипете во тенок слој во текот на органските материи во компост, компостирање, ѓубриво греди … Значи компост нема да биде премногу кисело, и ќе му додадете и минерали.
Грижа и миење – Со пепелта во домаќинството како абразивно средство може да се чисти стакло, сребро, плочки, камен печки, тави, скара, па дури и различни дамки на бетон и ткаенини. Може да се користи како во прав (просејува пепел) или растворен во вода. Растворот може евентуално да биде потенок (течна) или дебел (паста). Со спојот на пепел и сапун кој е создаден со додавање на животински масти, понекогаш се пери облека, но треба да бидеме внимателни, бидејќи многу ткаенини се премногу чувствителни и променливи бои.
Средство за ублажување на непријатните миризби – Во мал сад се стави пепелта која може да неутрализира непријатни миризби во фрижидер и просториите.
Средства за топењето на мразот – зимски лизгави патеки и скали може да се посипете пепел што се намалува лизгање,го омекнува мразот кои потоа полесно се чисти. Тоа не е толку ефикасно како сол, но нема да им наштети на околните растенија.
Заштита од болести и штетници
Во суви временски услови поостриот пепел може да се попрска околу растенијата или цветните леи и барем делумно го спречува врвењето на полжави. На места каде што поминуваат или собираат мравки и други инсекти може да се стави мешавина направена од пепел и разни растенија (чили, лута пиперка, бибер, лаванда, мајчина душица …). На сличен начин може да се направи течен инсектицид за прскање. За влажни временски услови или наутро по росата ожи да се просее пепел по растенијата, кои се нападнати од штетници и болести. Ако сакаме да се заштити дрвото од штетници, врз пепелта истураме вода и оставаме да се одморат за една недела, а со процедената течност го премачкуваме дрвото.
Валентина Соколовска
за Зелена берза