вести

Костадиновски: Штетите поради студот во земјоделството ќе се знаат напролет

(Oвој напис е објавен на: март 4, 2017)

kostadinovski shtetite poradi studot vo zemjodelstvoto kje se znaat naprolet

Засега снегот благопријатно делува врз житните култури, а најголем дел од овошките не се оштетени поради премрзнување. Повеќе информации за тоа како снегот и студот влијаеле врз полјоделските култури се очекуваат напролет. Од министерството велат дека постојано се во контакт со земјоделските здруженија, но дека поголеми проблеми немало. Поголема опасност има кога снегот ќе почне да се топи, но за таа да се спречи неопходно е редовно чистење на каналите.

Освен чистење на каналите, ќе се вложат 8 и пол милиони евра за рехабилитација на каналската мрежа – велат од министерството за земјоделство. До 2020-та, ќе се потрошат 140 милиони евра за инвестиции во земјоделството. За три вложувања во вредност од 90 милиони евра веќе се завршени постапките и треба да почнат да се реализираат годинава. Тие се однесуваат на изградба на браната Конско од која е планирано да се полни и Дојранското Езеро, изградба на браната Речани на Оризарска река, како и браната Равен-Речица во полошкиот регион.
Со реализација на Програмата 2015 – 2025 треба да се прошири хидросистемот „Брегалница“, изградба на брана на реката Слупчанска во Кумановско, спроведување на втората фаза од Јужновардарска долина за која се обезбедени 14 милиони евра, како и изградба на браната Баргала на Козјачка река и браната Отиња во Штипско.
Тагови

Валентина Соколовска

Зелена берза – Гласот на земјоделецот Заедно со Вас, драги земјоделци, ја создадовме „Зелена берза“, како Здружение на земјоделци, како начин на заедничка работа преку кој ќе стигнеме до нашите јасни заеднички цели: да се слушне гласот на секој земјоделец, да размениме искуства, да создадеме услови во кои ќе можеме успешно да работиме, а земјоделскиот труд да добие соодветен приход. „Зелена берза“, постои за Вас, да ве поттикне, да ве информира, но и заеднички со Вас да се избори за квалитетно и исплатливо производство, за производи кои гарантирајќи квалитет ќе обезбедат сигурност, стабилност и добар профит. Визијата на најголемото, невладино и непрофитно, земјоделско здружение во Р. Македонија – „Зелена Берза“ е да прераснеме во здружение со илјадници членови, здружение со големо влијание врз законските норми кои го регулираат земјоделието и здружение кое ќе му даде глас на секој индивидуален земјоделец. Грб во тешките времиња и земјоделски промотор во добрите. Нашата мисија е да го промовираме македонскиот земјоделец, да градиме партнерски односи со производителите и со трговците, да создадеме заедница на македонските производители на храна која ќе ги претставува и ќе се бори за интересите на современето македонско земјоделие, во државата и странство. Приклучете ни се, бидете дел од нас. Раскажете ја вашата приказна, актуелизирајте го Вашиот проблем, презентирајте ја Вашата идеја, понудете добри совети. Ние сме тука, да го пренесеме Вашиот збор, да преземеме активности и заеднички да креираме успеси, што ни е силно потребно, на сите нас, кои директно или индиректно, сме дел од земјоделието. Успехот во оваа гранка, е успех на животот, зошто здравата храна е еден од клучните фактори за здрав живот, а земјоделецот е неговиот најважен столб. И нашиот месечник е олицетворение на вредностите кои ги застапува Зелена берза. Делењето на бесплатни примероци има за цел да го зголеми опсегот на гласот на земјоделците, заедно да ги решиме децениските земјоделски проблеми, натежнати врз сите нас. Заедно да го продолжиме патот кој започнавме да го трасираме. Креирајте го Вашиот весник, според Вашите желби и потреби. Ние сме тука за Вас. Редакцијата на нашиот и Ваш весник, Ви стои на располагање за споделување на Вашата приказна, Вашите совети и Вашето искуство во земјоделието. Контактирајте не на телефон 071 207 021, преку електронска пошта [email protected] или на страната на ФБ / Зелена Берза Срдечен поздрав, Вашата Зелена Берза

Слични написи

Back to top button
Close