fbpx
ВестиМакедонијаСоветиТоп вести

Костен, овошје што ја симболизира есента

Костенот е дефинитивно овошје што ја симболизира есента. Достапно од средината на септември, има шест недели временска рамка, кога може да се собере зрел костен.

Секако е радост е сè до Божиќната сезона!

Извор на храна уште од праисторијата
Припаѓајќи на истото семејство како дабот, видовите костеновидни дрвја напредувале со текот на времето. Човештвото ги береше овие плодови илјадници години. Дрвото се користи за изградба и опремување домови.

Одгледувањето и грижата за ова дрво им овозможи на луѓето од планинските области да преживеат дури и кога одгледувањето житни култури е невозможно. Во некои области  костенот се нарекува „месо за сиромашен човек“.

До денес, над 700 специфични сорти се каталогизирани од Францускиот национален институт за агрономско истражување (ИНРА).

Не мешај го со неговиот братучед, дивиот костен
На прв поглед, се чини тешко да се забележи разликата помеѓу костен и див костен. Сепак, нивната форма кажува сè. При отворање на лушпата, костенот ќе се распадне на фрагменти, додека дивиот орев ќе остане цел.

Имајте на ум дека плодот на дрвото див костен (вид што најчесто се среќава во Европа) не се јаде. Што се однесува до костенот, најдобро е да го изберете сјаен и беспрекорен.

Јадете  го печен, варен, во супи, пасиран…

Валентина Соколовска

за Зелена берза

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close