Технологијата за производство на ледено вино не се промени значително од античкиот Рим. Специфичноста на ова вино лежи во фактот дека се прави од грозје од најкасната берба – декември, односно ноември во поладни региони. Додека дојде време за оваа берба, грозјето е полно со шеќер, а за производство на ова вино, климатските услови се клучот за квалитетот, а не асортиманот.
Бербата се прави кога температурите паѓаат под нулата. Производителите од различни делови на Европа (Германија, Австрија), па и од светот (Канада), имаат различни правила. Едно од овие правила вели дека бербата се прави кога температурата не надминува -7 степени Целзиусови 7 последователни дена. Правилото што производителите го следат насекаде е – колку е пониска температурата, толку е поголема концентрацијата на шеќер. Грозјето се бере исклучиво рачно и во темница. Бербата мора да заврши пред утринското и утринското сонце. Веднаш по бербата на грозјето, започнува со преработка.
Во такви услови, водата во грозјето, која е замрзната, останува во значителна количина во комината после цедењето. Од собраната количина грозје, се добиваат само 15% шира во споредба со количината што ќе се добиеше ако грозјето се береше пред мразовите. Леденото вино содржи и помал волумен на алкохол – околу 8%.
Многу е важно во грозјето, покрај голема концентрација на шеќер, да има и висока концентрација на киселини. Во спротивно виното нема да биде квалитетно.
И црвено и бело грозје може да се користат за производство на ледено вино. Од белото грозје, кое почесто се користи за правење ледено вино, се препорачува Ризлинг (италијански, т.е. Грашевина), што е логично ако земеме предвид дека станува збор за сорти со висока содржина на киселина, погодни за одлежување.
Покрај Ризлинг, како бели сорти може да се користат и Траминец, Шардоне и Пино Гриџо. Од црните сорти, најпопуларни се мерлот и пино ноар, но може да се користат и каберне совињон и каберне франк.
Ова Вакво вино може да се прави само за време на исклучителни години, со пауза помеѓу две берби од најмалку 3 години.
Ледените вина се екстремно скапи, невозможно е да се најде ледено вино под 25 евра за шише од 375 милилитри, а со стареењето цената само расте.
Постојат добри причини зошто овие вина имаат висока цена. Со оставање на грозје на лозите, винарите ризикуваат многу, затоа што е потребно малку за да пропадне целата реколта. Бербата ноќе и во зима и тоа рачно исто така ја зголемува цената. Исклучително нискиот принос и неможноста да се прави ваков вид вино секоја година само придонесуваат за високата цена.