fbpx
Агро бизнисБез категоријаВести

Месец декември за сточарство

Лошите хигиенски услови во просториите за одгледување на домашните животни: заситен воздух со амонијак, водород, сулфур, јаглерод диоксид и други штетни гасови – од испарувањето на урината може да предизвикаат непосакувани дејствија. Затоа треба да се посвети посебно внимание на тоа.

Временските услови во овој период од годината налагаат шталски систем на
одгледување на домашните животни. Шталите претставуваат средини кои што многу
повеќе се населени со микроорганизми, за разлика од отворените пасишта и ливади..
Сепак, тоа зависи од сточарот, од квалитетот и квантитетот на прихраната, зоохигиената
и технолошките фактори на средината, количеството и квалитетот на добиената
животинска продукција.
Лошите хигиенски услови во просториите за одгледување на домашните животни: заситен
воздух со амонијак, водород, сулфур, јаглерод диоксид и други штетни гасови – од
испарувањето на урината може да предизвикаат непосакувани дејствија. Затоа треба да
се посвети посебно внимание на тоа.


 

agencija.gov.mk

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close