fbpx
ВестиСовети

Мискантус- култура 1000% поисплатлива од пченката

miskantus

Тревата мискантус е една од најинтересните енергетски растенија на нашето време, со минимален ангажман и огромни приноси. Анализите го потврдија потенцијалот на тревата со висока енергија и еколошка суровина за производство на цврсти биогорива, со цел одржлив систем за заштита на животната средина.

Мiscanthus x giganteus е долгогодишна култура, хибрид од-miscanthus sinensis и miscanthus sacchariflorus бамбусот роден во Азија, од каде што се пренесува во индустриски развиените области, поради неговата висока енергетска вредност.

одгледување

Најдобра почва за одгледување е хумусна, добро опремена со вода. Почвата треба да биде влажна, но без застоена  вода на околу 1 м во длабочина (pH 5 – 8). Бујноста и растот наmiscanthus видовите зависи од квалитетот на почвата Идеалниот износ е 700 до 900 mm, добро распоредени за време на вегетациониот период. При помала количина на врнежи, приносите може да се намалат, при што најмалку 500 мм се земаат предвид. По подолга сушна  сезона , растот завршува, со делумно опаѓање на лисјата. Растот продолжува ако има врнежи или се наводнува.

Мискантус е роднина на шеќерната трска отпорна на студ, па затоа дава принос и при ниски температури. Потсеќа  на бамбус или рог, расте до четири метри и добро се развива во централна Европа.

Мiscanthus е кај нас исто така познат како кинеска трска.Поради големите димензии, го добила името слонова трева.

Кога се подготвува за садење, неопходно е да се изора нивата најмалку 20 см длабоко во есен. Важно е да се има на ум да нема многу органска маса од претходните култури, бидејќи ослободениот азот го успорува зреењето на есен.

садење

Мiscanthus giganteus хибридот е стерилен, и затоа вегетативно се врши размножување , со подземни ризоми или млади растенија одгледувани од култура на ткиво.

Бидејќи е стерилна, трската miscanthus giganteus има многу мала можност за ширење и репродукција предвидени надвор од областа на одгледување.
Дрвјата за садење треба да имаат здраво, цврсто ткиво. Напукнатите, или поделените места треба да бидат бели, светли во боја.  Да се  се околу 7-15 см долги и често имаат четири или повеќе добро развиени гранчиња. Бербата а потоа рачно сортирање се прави како по правило, во истиот ден, и привремено чување се врши на ладно, темно место, во пластични кеси, без загуба во квалитетот.

Садниците се многу чувствителни на сушење, па тие треба да бидат засадени  веднаш по отпакувањето (време на садење: средината на април до средината на мај најдоцна). Оптималната температура за садење на почвата е 10 ° C. При  садење премногу рано постои ризик од  доцни мразови, а во крајот на садење ризикот од суша или топлина. Растојанието меѓу растенијата е 1 x 1 m = 10.000 растенија / ха.

Дали е подобро да се засадат ризоми или садници?

Ризомите се мали подземни изданоци – корени кои се гранчиња  од возрасни растенија (на возраст од 4-5 години). Секој таков корен мора да има минимум 5 окца – од кои се развиваат стебленцата и најмалку 2-3 стебла корени во спротивна насока. Времето на  сечење и подготовка за новата садење е многу кратко. Ако таквите изданоци  се зачувани на студ (до 6 ° C), на темно и влажно место, тоа брзо се суши. Кога ќе се засади, ние не сме сигурни дали ќе ‘ртат, понекогаш доцнат и целата сезона е можен исход да се појават до 40% по хектар. Кога ќе исклија, обично растат 5-12 стебленца понекогаш и до 20. За разлика од изданоците, садниците веднаш ги покажуваат своите резултати. Садницата е 100% успешна во својот раст (само ако не е механички уништена). Садницата дава 30% повисок принос, во првите 30-60 дена по садењето на ново стебло (помеѓу 40-80). Во третата година садниците обезбедуваат максимален принос на биомаса (т.е. една третина побрзо од оризот). Садниот материјал може да се сади од почетокот на мај до крајот на август.

 

 

Валентина Соколовска

за Зелена берза

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close