fbpx
Агро бизнисВестиМакедонијаТоп вести

Младиот Филип го следи секој чекор на грозјето – од лозјето до шишето

Како средношколец секој распуст работел земјоделски работи и се сончал меѓу лозите. Денес, 10 години подоцна, како професионалец и енолог со искуство, повторно би го одбрал истото. Нашиот соговорник, штипјанецот Филип Камчев, може да се гордее со своето вино кое ја носи етикетата „Киево“

Дваесетиседумгодишниот Филип Камчев е штипјанец, а по професија е енолог. Откако знае за себе, неговото семејство се занимавало со земјоделие. Неговиот дедо Камче Арсов е роден во селото Долно Трогерци, во подножјето на ридот Киево, па оттаму и името на оваа семејна винарија „Киево“. Токму тука се наоѓа и неистражен археолошки локалитет на кој е пронајден камен со исцртан сад, кој винаријата го искористила за своето лого.

„Иако дедо ми се преселил од родното село Долно Трогерци (14 километри од Штип), во градот, во 1962.година, никогаш не престанал да се занимава со земјоделство. На почетокот земјоделското производство било ориентирано кон житарици, лубеници, дињи, пченка, но подоцна се сконцентрирале на лозарството. Впрочем, токму тука е и зачетокот на идејата еден ден да го спакуваме своето грозје во шише“, ја почнува својата приказна 27-годишниот Филип.

Прочитајте го целиот текст на порталот „Арт кујна“.

Тагови

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close