fbpx
Вести

Наводнување „Капка по капка“ и во оризовите полиња

На две парцели во Чешиново и во Кочани ќе се испитува производството на оризот со системите за наводнување капка по капка. Во рамките на Проектот на експерименталните полиња новата мрежа ќе се постави веднаш по директната сеидба на растенијата.

navodnuvanje kapka po kapka i vo orizovite polinja

 

Земјоделците секојдневно ќе добиваат совети за користењето на системот и за употребата на соодветните агротехнички мерки за заштита и за прихрана на растенијата.

Светските искуства во производството на оризот со системите капка по капка покажуваат дека приносот се зголемува за 40 проценти, се заштедува од  50-60 проценти вода, се намалува губитокот на ѓубривата и се заштитува животната средина.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close