fbpx
ВестиЕкологијаТоп вести

Недоволно користење на зеолитот

Употребата на зеолит има широк потенцијал, особено во областа на земјоделството и сточарството, но тој е недоволно искористен. Употребата на зеолит има широки можности, но дека недоволно се користи. Практиката во светот и кај нас покажа дека употребата на зеолитот во областа на земјоделството дава добри резултати во зголемувањето на приносот на културите, а во областа на сточарството има позитивен ефект врз растот на животните, намалување на смртноста и продолжување на животниот век. Фокусот е  на можностите за вклучување на одредени видови на зеолит во Правилникот за условите за класификација и утврдување на квалитетот на растителните хранливи материи, отстапувањата на содржината на хранливи материи и минималните и максималните вредности на дозволената девијација на хранливите содржини, за содржината на декларацијата и начинот на обележување на растителните прехранбени производи. За да се подобри употребата на зеолитот кај нас, неопходно е да се комплетираат регулативите поврзани со производство на зеолитот.

 

Валентина Соколовска

 

 

Слични написи

Back to top button
Close