вести

Од 28 јули почнува бербата на боровинките на Пелистер

(Oвој напис е објавен на: јули 23, 2018)

Од 28 јули почнува бербата на боровинките. Ова е договорено со фирмите откупувачи на боровинки и НП Пелистер. За таа цел сите берачи треба да си извадат  легитимација или пак доколку  ја имаат да ја обноват маркицата, информираат од НП Пелистер Битола за Зелена берза.

Од јавната устанува НП Пелистер велат дека до 27 јули треба да се јават сите заинтересирани берачи  и откупувачи на боровинка, за да може да се легализира  и подобро да се организира и собирањето и откупот.

„Сите оние што сакаат берат боровинки потребно е да го регулираат својот статус со вадење на легитимација или доколку ја поседуваат да се обнови маркицата, информира Пеце Цветановски, лице за односи со јавност во НП Пелистер. После ова берачите се должни да ја предадат боровинката на собирните пунктови на фирмите пријавени за откуп, додава Цветановски“.

Годишно од ова овошје само од НП Пелистер се собираат од 130 – 200т. Родот варира, во зависност од тоа каква била годината.

„Оваа година се очекува да бидат собрани околу 150 т боривинка. Исто така променлив е и бројот на берачите и се движи од 150 – 250 берачи. Некогаш ова бројка стигнува и до 300, вели Цветановски. Бројот на берачите варира од година во година. Интересот кај берачите на ова овошје се намалува, додава тој за Зелена берза. Бројот  најмногу зависи од цената на боровинката, која се движи од 1,5 – 2 евра за килограм боровинка“.

Од проверката  на теренот се забележува дека боровинката е во добра кондиција,  и е потребно уште малку време да узрее. Од НП Пелистер ги повикуваат заинтересираните берачи и откупувачи да го запазат договорениот термин за регулирањето на статусите на берачите, а откупувачите да потпишат договор со установата.

 

Павлина Јовановска

Зелена берза

Тагови

Валентина Соколовска

Зелена берза – Гласот на земјоделецот Заедно со Вас, драги земјоделци, ја создадовме „Зелена берза“, како Здружение на земјоделци, како начин на заедничка работа преку кој ќе стигнеме до нашите јасни заеднички цели: да се слушне гласот на секој земјоделец, да размениме искуства, да создадеме услови во кои ќе можеме успешно да работиме, а земјоделскиот труд да добие соодветен приход. „Зелена берза“, постои за Вас, да ве поттикне, да ве информира, но и заеднички со Вас да се избори за квалитетно и исплатливо производство, за производи кои гарантирајќи квалитет ќе обезбедат сигурност, стабилност и добар профит. Визијата на најголемото, невладино и непрофитно, земјоделско здружение во Р. Македонија – „Зелена Берза“ е да прераснеме во здружение со илјадници членови, здружение со големо влијание врз законските норми кои го регулираат земјоделието и здружение кое ќе му даде глас на секој индивидуален земјоделец. Грб во тешките времиња и земјоделски промотор во добрите. Нашата мисија е да го промовираме македонскиот земјоделец, да градиме партнерски односи со производителите и со трговците, да создадеме заедница на македонските производители на храна која ќе ги претставува и ќе се бори за интересите на современето македонско земјоделие, во државата и странство. Приклучете ни се, бидете дел од нас. Раскажете ја вашата приказна, актуелизирајте го Вашиот проблем, презентирајте ја Вашата идеја, понудете добри совети. Ние сме тука, да го пренесеме Вашиот збор, да преземеме активности и заеднички да креираме успеси, што ни е силно потребно, на сите нас, кои директно или индиректно, сме дел од земјоделието. Успехот во оваа гранка, е успех на животот, зошто здравата храна е еден од клучните фактори за здрав живот, а земјоделецот е неговиот најважен столб. И нашиот месечник е олицетворение на вредностите кои ги застапува Зелена берза. Делењето на бесплатни примероци има за цел да го зголеми опсегот на гласот на земјоделците, заедно да ги решиме децениските земјоделски проблеми, натежнати врз сите нас. Заедно да го продолжиме патот кој започнавме да го трасираме. Креирајте го Вашиот весник, според Вашите желби и потреби. Ние сме тука за Вас. Редакцијата на нашиот и Ваш весник, Ви стои на располагање за споделување на Вашата приказна, Вашите совети и Вашето искуство во земјоделието. Контактирајте не на телефон 071 207 021, преку електронска пошта [email protected] или на страната на ФБ / Зелена Берза Срдечен поздрав, Вашата Зелена Берза

Слични написи

Back to top button
Close