fbpx
Вести

Oд една билка направил бизнис вреден злато

Александар Продановиќ од српскиот град Ваљево направил одличен бизнис со една билка.

Оваа година шипката имаше добра откупна цена и успеал да се пласира на турскиот пазар.

Во селото Мрчич има 3000 садници, а 4.5 тони производство продава без разлика дали е свежо, суво или џем.

„Пазарот е голем, цената расте, и оваа сезона беше 80 динари по килограм. Во однос на другите култури како малина и слива, нивните цени беа ниски и шипката се покажа како поисплатлива“ – вели тој.

За шипката додава дека не бара многу вода, лесно се одгледува и садницата брзо расте.

За да се почне со овој бизнис по хектар се потребни 2500 евра вложувања.

За преработка важно е да се бираат сорти на шипка кои имаат најголем плод, а најмалку семки.

Овој човек планира површините да ги зголеми за еден хектар. Како ќе ја продава шипката понатаму, свежа или не зависи од родот.

 


 

faktor

Тагови

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close