fbpx
Вести

Од вторникот започна со работа сточниот пазар во Битола

Пред една недела започна акција за чистење на бујната вегетација во сточниот пазар во Битола. Со решение од Агенцијата за храна и ветеринарство на РМ сточниот пазар од 23 август започна да функционира, со што се поништи претходното решение, со кое превентивно за да не се прошири болеста јазлеста кожа на територијата на општина Битола, овој пазар беше затворен.

od vtornikot zapocha so rabota stochniot pazar vo bitola

 

За време од четирите месеци , додека сточниот пазар не функционираше, ова претпријатие претрпе загуба од околу 530 000 денари. Но доколку така не се постапеше загубите ќе беа уште поголеми. Мерките што ЈП Пазари ги спроведе по решението на АХВ резултираше позитивно и на територијата на општина Битола не е регистриран случај на заболени говеда од јазлеста кожа.

Она на што обрнуваат внимание од ЈП Пазари е дека нема да се дозволи во пазарот да влезе стока без сертификат  за вакцинација  од која поминале најмалку 28 дена.

Годишно на сточниот пазар  во Битола влегуваат околу 5000 грла крупна стока и 5000 грла ситна стока, така што функционирањето на овој пазар е од големо значење за буџетот на ова јавно претпријатие.

Тагови

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close