fbpx
Вести

Одгледувајте боровинки: За еден ден се вади цела плата, за сезона добар автомобил

Еден од најздравите плодови што виреат на поголема надморска височина на македонските планини е боровинката – плод што во овој период е добро созреан и токму поради тоа голем број жители на Кичево и Кичевијата ги посетуваат локациите каде што најмногу ја има боровинката, и тоа на планините Стогово, Бистра, Добра Вода и Илинска Планина. Берачите на боровинки се добро подготвени за оваа операција, со специјални алатки, со чија помош берењето боровинки оди побрзо, а собраните количества се многу поголеми. Повеќето берачи на овие планини заминуваат на повеќе дена и затоа со себе носат шатори, топла облека и повеќе амбалажа од ранци и други вреќи за складирање на насобраните плодови.

Годинешниот род е исклучително добар, а и квалитетот е задоволителен, и затоа бројот на берачите е поголем од вообичаената бројка. Бидејќи локациите со боровинки се на доста тешки и недостапни терени, многумина, покрај теренско возило, за пренесување на боровинките користат и коњи или магариња.

– Како и другите зрнести плодови, така и боровинката годинава има исклучително богат род и, по две сиромашни сезони, може да се пофалиме дека имаме натпросечно богата година. Боровинката ја има на повеќето планини во западниот ден од земјава, на надморска височина од над 1.100 метри, а периодот кога е погодна за берење со доволна зрелост на плодот е од средината на јули до почетокот на септември – вели искусниот берач Ване Максимоски, кој во берба на боровинки оди во друштво со синот, кој е и рекордер по набрани количества за еден ден.

Собирачите на боровинки велат дека ги стимулира и тоа што имаат сигурен пласман и редовна исплата од страна на откупувачите и со чиста сметка ја завршуваат сезоната, по што ги забораваат сите маки на кои биле изложени во текот на изминатата берба.

 


 

sitel

Тагови

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close