Она што не сте го знаеле за сувото овошје
Сувото овошје како кајсии, брусница, суво грозје, смокви или сливи, се мали пакувања богати со хранливи материи и влакна, бидејќи со отстранување на водата од овошјето, нивната концентрација се зголемува.
За споредба, половина чаша исчистени суви кајсии содржи 4,7 грама влакна, додека истата количина свежи кајсии содржи само 1,6 грама влакна. Покрај тоа, сувото овошје е богат извор на антиоксиданти, како и фолна киселина и витамини од групата Б.
Студија спроведена на 13 илјади испитаници покажала дека луѓето кои консумираат суво овошје имаат подобар внес на хранливи материи отколку оние кои не го јадат.
Сепак, не треба да се заборави дека и сувото овошје има поголема концентрација на природни шеќери, што не мора да предизвикува загриженост. За спортисти на кои им е потребен брз внес на енергија, ова е дури и многу корисно, но луѓето кои обрнуваат внимание на внесувањето на шеќер, јаглехидрати и калории мора да бидат претпазливи.
На пример, една чаша грозје содржи 23 грама шеќер и има 104 калории, додека истата чаша суво грозје има 116 грама шеќер и 520 калории, што е пет пати поголема од количината.
Упатствата за правилна исхрана пропишани во САД препорачуваат консумирање на една до две чаши овошје на ден. Ако е сушено овошје, половина чаша се смета како една.
Дијабетичарите кои го контролираат дневниот внес на јаглени хидрати се придржуваат до различни правила.
Вообичаената препорачана дневна доза за луѓе кои се на диета или дијабетичари се две лажички сушено овошје, кои содржат 15 грама јаглени хидрати.
“Две лажички суво грозје одговара на количина од 15 грама јаглени хидрати, но за внесување на иста количина јаглехидрати може да се јаде половина чаша црвено грозје. Може да се јаде и скоро половина помала диња, која содржи 18 грама јаглени хидрати”, објасни Си-Ен-Ен. во Лори Занини, специјалист за дијабетес и диета.
Конечно, сувото овошје може да биде хранлива, пригодна и пренослива закуска, особено кога се меша со ореви. Но, ако треба да се грижите за шеќери, јаглехидрати и калории, погрижете се за делови од суво овошје, за да не дојдете во непријатна ситуација со неконтролирана закуска.
Занини предупредува и на дополнителни шеќери што може да ги содржи сувото овошје. Најчесто тоа е случај со брусницата, а треба да се внимава на кандираните плодови како кругови ананас. Потребно е дополнителн внимание кај астматичарите и луѓето кои се чувствителни на сулфити. Имено, сулфур диоксидот често се користи како конзерванс, па затоа се препорачува употреба на органски марки сушено овошје.
Зелена берза