fbpx
Агро бизнисБез категоријаВестиМакедонијаТоп вести

Општина Кисела Вода ќе субвенционира набавка на огревно дрво

По 500 денари за еден кубен метар огревно дрво ќе се исплаќа на апликантите

Субвенции за набавка на огревно дрво обезбедува Општина Кисела Вода за своите жители. Во подготовка е јавен повик, на кој ќе можат да аплицираат сите оние кои набавиле ваков енергенс за загревање од април годинава, се до моментот на објавата на повикот. По 500 денари за еден кубен метар огревно дрво ќе се исплаќа на апликантите, кои пак ќе треба да достават доказ за купената количина дрво. Исплатата ќе се врши по принципот прв дојден, прв услужен, се до исцрпување на средствата, обезбедени од Буџетот на општината во висина од 1.200.000 денари.

„ Ова е само уште една од сетот мерки за поддршка на граѓаните кои Општина Кисела Вода ги презема пред почетокот на грејната сезона во услови на големи зголемувања на трошоците за живеење, а посебно на енергенсите. Минатата недела статуваше проектот “Грижа и сигурност за секое дете”, кој содржи социјални мерки за финасиска поддршка на социјано загрозените и еднородителските семејства: ослободување од партиципација за трошоците за згрижување во јавните детски градинки, субвенционирање на дел од цената за месечниот оброк за ученици од прво до трето одделение во основните општински училишта, како и бесплатни курсеви за странски јазици, информатика и спорт за дечињата од социјален ризик.

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close