fbpx
Агро бизнисМакедонија

„Острови“ од пластичен отпад се појавија на Дебарското Езеро

Последните обилни и интензивни дождови го зголемија водостојот на реките Радика и Црн Дрим, а со тоа и на Дебарско Езеро

Последните обилни и интензивни дождови го зголемија водостојот на реките Радика и Црн Дрим, а со тоа и на Дебарско Езеро, што секако поволно ќе се одрази во производството на електрична енергија во ХЕ „Шпилје“, но и на заштитата на езерската флора и фауна.

Меѓтоа, водите од реките донесоа и големо количество, пред се, на пластичен отпад од дивите депонии по долината на реката Радика, кои почнаа да создаваат „острови од отпад“ на површината на Езерото.

Појавата е позабележителна кај селото Долно Косоврасти, кај Косоврашки Мост, каде Радика се влева во Езерото, како и кај Мелнички Мост.

– ОВАА ПОЈАВА Е ПРИСУТНА СЕКОГАШ КОГА ИМА ОБИЛНИ ДОЖДОВИ И ГОЛЕМ ДОТЕК НА ВОДА ВО РАДИКА И НЕЈЗИНИТЕ ПРИТОКИ. ТОА НАЈЧЕСТО Е НА ЕСЕН И НА ПРОЛЕТ,НО ЕТЕ СЕ СЛУЧУВА И СЕГА ПО ОБИЛНИТЕ ДОЖДОВИ, ПОСЕБНО ПОРАДИ ФАКТОТ ШТО ИЗМИНАТТЕ МЕСЕЦИ ВОДОСТОЈОТ НА РЕКИТЕ БЕШЕ МНОГУ НИЗОК, ВЕЛАТ ОД ЕКОЛОШКОТО ДРУШТВО „ДЕШАТ“.

https://www.vecer.press/%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D0%BE%D0%B4-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D0%BE%D1%82%D0%BF%D0%B0%D0%B4-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D1%98%D0%B0/

Тагови

Слични написи

Back to top button
Close