Љубиша Јовановиќ кој живее во околината на Ниш откако се излечил од рак на дебелото црево, почнал да одгледува гоџи бери.
Бидејќи гоџито му помогнало во лекувањето, со сопругата и синовите решил да засади гоџи.
Синовите Немања и Никола, кои се инженери по овоштарство, му помогнале со своето знаење.
Подигнале плантажа, почнале да истражуваат, да продаваат овошје и садници, пишува српски Agroklub.
Но, тие се единствени луѓе во Европа кои имаат црно гоџи. Овој вид гоџи се смета за едно од најпрофитабилните и едно од најлековитите.
Од ова гоџи дневно може да се конзумира од 3 до 6 грама. На плодно земјиште се сади гоџи и успева во сончеви предели. Се работи од март до доцна есен. Растојанието од корен до корен е еден метар, а редовите мора да бидат оддалечени на 2.5 метри.