вестиСовети

Овоштарство – календар за месец Март

(Oвој напис е објавен на: март 2, 2018)

ovosje

При поволни услови и позитивна температура на воздухот да се изврши отстранување и горење на мумифицирани овошни плодови останати од минатата година, затоа што во нив презимуваат некои форми на габни болести. Исто така ако има суви гранки се сечат до здравото ткиво, се изнесуваат надвор од насадот и се горат.

Направените рани се премачкуваат со заштитна материја

или со мрсна боја. Се спроведува зимско прскање против зимските форми на штетници, габни и бактериски болести.

Прскањето се изведува при суво време, температура на воздухот над 0°С и да нема ветар. Се припрема раствор од бордовска чорба 1% и Акаризин 3%, со кој дрвјата се прскаат.

По поминување на зимските студови во текот на месец март и почетокот на април се врши резидба на овошките. Пред резидбата секое дрво се прегледува внимателно и се оценува што треба да се направи. Се врши осветлување на круната, така што се отстрануваат сите гранки кои растат паралелно или навнатре и меѓ

усебно си пречат. На дрвја кои раѓаат и плодоносат, но се со послаб вегетативен раст, треба да се изврши посилно скратување на родните гранчиња. И обратно при поразвиени дрвја,скратувањето на родните гранчиња е послабо.

Во третата декада на март до срединатана април, во зависност од различните овошни видови се врши прскање пред цутење со: соодветни фунгициди и инсектициди (Пр:фунгицид – Тирам 80 ВГ 0,3% плус еден од следниве инсектициди – Нурел Д 0,05%; Децис 2,5 ЕК 0,03%;Фастак нов 100 ЕК 0,02% и др.). Понатака може да се примени варосување на стеблата со 20% раствор на гасена вар. Секогаш после работа со препарати за заштита на растенијата, да се зема безалкохолен пијалок или јогурт или млеко.

Завршува резидбата на овошни видови кои порано се развиваат, но истовремено почнуваат и потребните агротехнички мерки. Пред набабрување на папките, задолжително, речиси сите овошни видови се третираат со 1-,5% бордовска чорба против кадравост на праската; кај јаболката против рано кафеаво гниење и плутесто ткиво, кај крушата против фузикладиум, рано кафеаво гниење и др.

Нови овошни садници се садат во овој период ако тоа не се направило во текот на есента. Резидбата при садењето на садниците е една од најважните мерки која придонесува за добро прифаќање на садниците. Кај јаболкото – кај сорти кои се чувствителни на плутесто ткиво се третираат со раствор од бордовска чорба – 1% или купроцин 0,4%. До цветање се извршуваат 2 третирања.

Тагови

Валентина Соколовска

Зелена берза – Гласот на земјоделецот Заедно со Вас, драги земјоделци, ја создадовме „Зелена берза“, како Здружение на земјоделци, како начин на заедничка работа преку кој ќе стигнеме до нашите јасни заеднички цели: да се слушне гласот на секој земјоделец, да размениме искуства, да создадеме услови во кои ќе можеме успешно да работиме, а земјоделскиот труд да добие соодветен приход. „Зелена берза“, постои за Вас, да ве поттикне, да ве информира, но и заеднички со Вас да се избори за квалитетно и исплатливо производство, за производи кои гарантирајќи квалитет ќе обезбедат сигурност, стабилност и добар профит. Визијата на најголемото, невладино и непрофитно, земјоделско здружение во Р. Македонија – „Зелена Берза“ е да прераснеме во здружение со илјадници членови, здружение со големо влијание врз законските норми кои го регулираат земјоделието и здружение кое ќе му даде глас на секој индивидуален земјоделец. Грб во тешките времиња и земјоделски промотор во добрите. Нашата мисија е да го промовираме македонскиот земјоделец, да градиме партнерски односи со производителите и со трговците, да создадеме заедница на македонските производители на храна која ќе ги претставува и ќе се бори за интересите на современето македонско земјоделие, во државата и странство. Приклучете ни се, бидете дел од нас. Раскажете ја вашата приказна, актуелизирајте го Вашиот проблем, презентирајте ја Вашата идеја, понудете добри совети. Ние сме тука, да го пренесеме Вашиот збор, да преземеме активности и заеднички да креираме успеси, што ни е силно потребно, на сите нас, кои директно или индиректно, сме дел од земјоделието. Успехот во оваа гранка, е успех на животот, зошто здравата храна е еден од клучните фактори за здрав живот, а земјоделецот е неговиот најважен столб. И нашиот месечник е олицетворение на вредностите кои ги застапува Зелена берза. Делењето на бесплатни примероци има за цел да го зголеми опсегот на гласот на земјоделците, заедно да ги решиме децениските земјоделски проблеми, натежнати врз сите нас. Заедно да го продолжиме патот кој започнавме да го трасираме. Креирајте го Вашиот весник, според Вашите желби и потреби. Ние сме тука за Вас. Редакцијата на нашиот и Ваш весник, Ви стои на располагање за споделување на Вашата приказна, Вашите совети и Вашето искуство во земјоделието. Контактирајте не на телефон 071 207 021, преку електронска пошта [email protected] или на страната на ФБ / Зелена Берза Срдечен поздрав, Вашата Зелена Берза

Слични написи

Back to top button
Close