fbpx
ВестиЕкологијаТоп вести

Пеколните температури ќе доведат до посиромашни земји

Распределбата на економската штета ќе ги претвори климатските промени во моторот за уште поголема нееднаквост, пишува „Вloomberg“.

Климатолозите уште еднаш ја насликаа неповолната слика за иднината, доколку светот поагресивно не се спротивстави промената.

Повисоките температури до 2.100 година би можеле да ја намалат големината на светската економија за повеќе од 20%, според новата студија. Распределбата на економската штета ќе ги претвори климатските промени во моторот за уште поголема нееднаквост, пишува „Вloomberg“.

Границата на поделбата е 15 степени на државите со средногодишна температура под оваа граница, вклучувајќи ги и оние во Северна Америка и Европа, каде климатските промени ќе делуваат благопријатно.

Тропските и субтропските земји, вклучително и целата јужна хемисфера, се соочуваат со катастрофални економски штети. За Индија, иднината е најтемна, со прогноза за пад од 90% од БДП-то до 2.100 година.

Во извештајот е усвоена траекторијата на емисии, со што ќе се зголемат температурите за 3 степени пред 2.100 година, освен тоа што земјите ширум светот не ги прифаќаат.

Во 2015 година, дневниот весник „Nature“ објави слична студија и резултатите од истата се совпаѓаат со новиот извештај и велат дека падот ќе биде 21%.

Извор:Плусинфо.мк

Слични написи

Back to top button
Close