вести

Петиција на продавачите на цигари во Македонија

(Oвој напис е објавен на: февруари 27, 2017)

Стотина сопственици на киосци и на специјализирани продавници за цигари од Прилеп, Битола, Штип и од повеќе други македонски градови почнаа да потпишуваат петиција до производителите и дистрибутерите на цигари во Македонија, незадоволни од нискиот рабат што го добиваат од продажбата на цигари.

peticija na prodavachite na cigari vo makedonija

 

“Рабатот што го добиваме од секоја кутија цигари со години тапка во место, дури и стагнира, наспроти постојаното зголемување цената на цигарите кои, според најновите законски измени, до 2020 година треба да бележат редовен пораст на цените. Цените растат, а ние продавачите на цигари добиваме од 4 до 6 проценти од штека, со што не можат да се докријат ниту основните трошоци”, велат дуќанџии од споменатите градови.

Тие потенцираат дека во соседните земји рабатот е значително поголем. Така во Србија рабатот изнесува 18 проценти, а во Хрватска за некои цигари достигнува и до 25 проценти. Затоа македонските продавачи на цигари се надеваат дека петицијата ќе вроди со плод и рабатот ќе достигне барем до 10 проценти, со што ќе бидат задоволни, а потоа со секое зголемување на цената на цигарите, да се зголемува и нивната добивка.

Тагови

Слични написи

Прочитајте исто така

Close
Back to top button
Close