fbpx
ВестиМакедонијаТоп вести

Печурка тешка над еден килограм пронајдена во Делчевско

Во делчевскиот регион пронајдена печурка со тежина од над еден килограм и периметар од близу половина метар, што ја прави една од поголемите пронајдени на ова подрачје годинава. Младиот Бојан Ѓорѓиевски е среќникот кој печурката од сортата ,,вргањ”, ја пронашол во атарот на делчевското село Бигла и ова му е првпат да пронајде толку голема печурка.

-Печурката ја пронајдов во атарот на село Бигла, маало Павлевци. Прво мислев дека е нешто друго, но кога се приближив испадна голема печурка. Капата на печурката беше со поголем обем, така што ми требаше поголем напор да ја извадам за да не биде оштетена. Печурката потоа ја оставив за сушење, за да биде продадена по поголема цена, вели Ѓорѓиевски.
Сезоната на печурки е во тек и во наредниот период, како што додава тој, се очекува уште поголем наплив на печурките.
-Јас сум трета година гимназија и уште од мал научив да ги познавам печурките. Тие секогаш никнуваат по дожд, а бидејки изминатата недела речиси секојдневно имаше врнежи, во наредниот период се очекува да има доста печурки. Најчесто собирам ,,вргањ” поради повисоката цена, а се случува да најдам и лисичарка и јајчарка кои се доста застапени во нашиот крај, додава Ѓорѓиевски.
Поради големиот наплив на печурки, се очекува пад на цената на ,,вргањот” кој се движи од 150 до 200 денари за килограм. Доколку има нови врнежи според откупувачите ова ќе биде година со најголем принос на печурки во Делчевско.
Извор:Сител

Слични написи

Back to top button
Close